TILLKÄNNAGIVANDET AV NOBELPRISEN, DE ÄKTA OCH DET OÄKTA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Under oktober månad tillkännager man vem som tilldelas de olika nobelprisen. Ekonomipriset eller snarare Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, kommer att gå till beskrivningen av den ekonomiska praxis som under decennier utarmar ekonomierna i vissa, icke namngivna länder. Ungefär så här går praxisen till:

En man i en giftgrön, måttsydd kostym med 9 cm brett slag och en tung attachéväska med sifferkod fastkedjad vid sin högra vrist, stiger in i hotell Svezia och säger att han tänker hyra ett hotellrum för en längre tid. Han kräver dock naturligtvis att få se rummet först. Receptionisten ringer till hotellets högsta chef som menar att det inte bör finnas några som helst hinder i det, så länge kunden lämnar en vederbörlig deposition. Mannen låser upp kedjan som håller fast attachéväskan vid hans vrist, öppnar den och visar 20 000 kronor som finns inuti. Han överlämnar väskan till hotellets högsta chef som skyndsamt kom till receptionen.

Kunden får elektroniska nycklar till 10 olika rum på olika våningar med utsikt till samtliga väderstreck, och medan han går i väg för att inspektera rummen, tar hotellchefen väskan och kör med den i firmans bil till en matgrossist och betalar hotellets skuld.

Grossisten tar emot väskan med de 20-tusen kronorna och tar sin firmas bil till en storbonde för att betala av sin skuld till honom.
Storbonden tar emot pengarna och med dem i sin ägo, kör han till ägaren till de fält och fastigheter som storbonden hyr från honom.
Fastighetsägaren tar pengarna och kör firmabilen till en exklusiv, all inklusive restaurang, som han är skyldig pengar till.

Ägaren till all inklusive-anrättningen ger alla pengar till en prostituerad som jobbar hos honom och som på sistone inte fått sin lön från honom.
Den prostituerade tar en taxibil till hotell Svezia och betalar av den skuld hon har för att den högste chefen lät henne använda sig av hotellets rum på kredit.
Hotellchefen tar emot väskan med pengarna och lägger den på receptionsdisken, i samma ögonblick som mannen som är väskans rättmätiga ägare stiger ut ur hissen och deklarerar att han inte gillar något av rummen, varpå han tar tillbaka sin väska med sina pengar i och försvinner in i stadsvimlet.

Utan att någon behövde producera något extra, och utan att inga nya pengar kom in i systemet, betalade alla av sina skulder, något som en och annan kreativ ekonom hävdar låter ssig att göras
Amen

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker.

© Vladimir Oravsky

Skriven 2021-09-20

print

Våra samarbetspartners