ANNA-LENA LODENIUS: Historien om den osannolike nazistledaren Birger Furugård

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Han föddes i Sillbodal i Värmland och var under många år verksam som distriktsveterinär. Men för eftervärlden är Birger Furugård känd som ledaren för det första svenska nazistpartiet. Anna-Lena Lodenius har skrivit en biografi över en man vars yviga ledarstil gjorde att han förlöjligades på hemmaplan – men hölls om ryggen av Nazitysklands höjdare.

Anna-Lena Lodenius har ägnat större delen av sitt yrkesliv som journalist och författare åt att granska våldsbejakande politiska rörelser. Genom åren har Furugård ofta dykt upp i arkiven och hon bestämde sig till slut för att skriva en biografi om honom. Resultatet blev boken En värmländsk Hitler.

De kallade honom ”kodoktorn” och han hade alkoholproblem som ledde till att han ofta hamnade i knepiga situationer. Samtidens karikatyrtecknare älskade att göra narr av Birger Furugård. Men han saknade inte charm, och Hitler, Goebbels och andra naziledare tog honom till sig.

Det svenska nazistpartiet bildades inte långt efter det tyska och var det första utanför den tyskspråkiga världen. I boken tecknas bilden av hur det gick till i den svenska naziströrelsen under de år då nazismen kunde ha blivit en faktor att räkna med även i Sverige. Det handlar om hemliga beväpnade skyddskårer, oförtäckt judehat och falska attentat.

”Han var den högt respekterade Riksledaren som ofta fallerade. Hans sympatisörer och partikamrater plockade upp honom, och de gjorde det om och om igen. Kanske för att de så hett önskade sig en ledare och deras kärlek växte med hans svaghet. Han blev föremålet för deras drömmar om en annan värld och han var nåbar i sin ofullkomlighet.”
Ur bokens förord

Anna-Lena Lodenius är journalist och författare till ett femtontal böcker. De flesta handlar om radikala och våldsbejakande politiska och religiösa rörelser, ett ämne som varit fokus för hennes arbete i mer än trettio år. Hon har ofta anlitats som konsult för myndigheter och organisationer samt är en flitig föreläsare och debattör.

Släpps: 1 oktober
Släpps som ljudbok: 29 september

© Historiska Media

print

Våra samarbetspartners