GRETELISE HOLM : FUNNEN DÖD – flyhänt och rappt berättat mordmysterium utan överflödiga långbänkar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Dødfunden
Förlag: Harper Collins
Översättning: Helena Stedman
Genre: Deckare
Antal sidor: 267
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-10

Gammal må inte alltid vara äldst, men vad gäller Gretelise Holm kan ordspråket faktiskt användas med gott samvete. Danskan är 75, och alltjämt ”at the top of her game”, som det heter på utrikiska. Hon är journalist och författare till barn- fack- och debattböcker, men för oss svenskar är hon mest känd som deckarförfattare av kriminalböckerna om journalisten Karin Sommer.

I senaste verket Funnen död figurerar dock inte Sommer. Istället är det äkta paret, Allan och Ceclie Skov som står för utredandet. Han är polisinspektör medan hon är så kallad likman, någon som handlägger den sortens dödsfall där personerna hittas döda eller rent av dött oförklarligt.

I Funnen död är det dock inte lagens långa arm som står i centrum. Istället är större delen av fokuset på en familjs relationer, hemligheter och trassel.

Initial dödsorsak flagnar bort

Men eftersom det här är en deckare och inte en såpopera eller melodram i textform hittas någon förstås död. Precis som titeln antyder. Hennes namn är eller snarare var Elinor Green, antropolog, forskare och människovän rent allmänt. Hon levde för sitt arbete och sades leva i ett harmoniskt äktenskap, så det initiala antagandet att dödsorsaken är självmord flagnar snart bort hos fru Skov. Särskilt som halterna av sömngivande och ångestdämpande bensodiazepiner i kvinnans kropp var osannolikt höga.

Fanatisk vegan och slacker

Men vad hände innan Elinor Green gick bort, undrar måhända vän av (deckar)ordning? Ja, det får vi reda på i en lång flashback. Och då introduceras vi för de vuxna barnen. Först introduceras vi för Sarah, den fanatiska veganmamman till två, som har problem med socialen på grund av barnens extrema kost, och därefter slackern Martin som knappt livnär sig på att agera högertroll på sociala medier åt någon slags odefinierbar organisation kallad Byrån.

Fast bottar och automatiserade profiler funkar inte längre, förklarar hans kontaktman Rolf: Så ”man måste skapa levande profiler”. Något Martin visat sig vara bra på.

Hämnden är ljuv

Vi vår också veta att den propra Elinor Green inte alltid varit så proper. Bara nästan alltid. Det har däremot inte maken Peter. En älskarinna vid namn Ursula har funnits där ett bra tag, ett faktum han nu i kölvattnet på sin frus död vill sudda bort ur minnenas kartotek. Något han får anledning att ångra. Men hämnden är ljuv, som det heter.

Tagen med de myglande byxorna nere

Med tanke på allt detta är det inte svårt att se att det finns all anledning att misstänka alla inblandade. Sarah låg i fejd med sin mor för att hon gjort en anmälan till socialen med anledning av barnens magra kost och Martin hade skickat hotmail till sin mor. Samtidigt hade äkta maken olyckligtvis saknat alibi för dödsnatten medan älskarinnan, slutligen, hade rimliga motiv av uppenbara skäl.

Liksom Elinors chef, för övrigt. Denne hade nyligen blivit tagen med de myglande byxorna nere av henne och kände sig nu hotad.

Mer ska inte yppas om själva handlingen, men man kan väl säga så mycket som att det händer ytterligare saker, och att vissa trådar drar åt andra håll än man kanske trott från början.

Slösar inte tid på bisaker

Således får man väl då också säga att Funnen död är en tämligen spännande skapelse, men det är också onekligen så att det är familjeskildringen som fängslar och det nav kring vilket det mesta snurrar.

Överlag är det här också en nästan oväntat flyhänt historia. Holm berättar rappt, och slösar inte tid och utrymme på en massa bisaker som inte för handlingen framåt. Det hela når målsnöret bara sisådär drygt halvvägs mellan två- och trehundra sidor, och det känns faktiskt precis lagom. Det ska tydligen till en 75-åring för att berätta en deckarhistoria ekonomiskt utan överflödiga långbänkar och vardagstjafs med framgång.

print

Våra samarbetspartners