APSTJÄRNAN – mysig, lekfull och busig, men också vemodig animerad matinéfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Linda Hambäck
Originalröster: Pernilla August, Stellan Skarsgård, Melinda Kinnaman, Rebecca Gerstmann
Land: Sverige
År: 2021
Genre: Animerat, Familj
Längd: 75 minuter
Format: DVD
Distributör: SF
Betyg: 4

En ny svensk tecknad långfilm är Apstjärnan, där en liten flicka blir adopterad av en gorilla. Inget klättrande på skyskrapor förekommer – och motståndare är inte Godzilla, utan kommunens starke man. Ja, detta är äkta svensk underhållning!

Gorillan älskar böcker, är empatisk och omtänksam och betraktas med misstänksamhet av de flesta … För att hon gillar böcker? För att hon gillar att klä sig som hon vill? Inte “ljust och fräscht”, och typiskt svenskt nedtonat. Hon bryr sig inte om att smälta in eller att tona ner sitt jag.

Dickens, Sokrates och Darth Vader

Gorillan älskar Charles Dickens och att citera Sokrates och hon blir retad för sina färgglada kläder. Men hon väljer inte en millimeter när det gäller att vara sig själv. Vilken cool adoptivmamma som lilla Jonna får! Pernilla August gör förresten gorillans röst, med den äran. August är ju specialist på bra morsa-roller – från Jesus mamma till Darth Vaders mamma. Hon är så bra i Apstjärnan. Respekt! Man har minsann inte värvat något B-lag av skådisar till Apstjärnan!

Från Apstjärnan till Dune – snustorrt och passande!

Kommunens starke man Tord Fjordmark är filmens skurk, och tolkas med passande torr och byråkratisk röst av ingen mindre än Stellan Skarsgård – som även är utmärkt som skurk i nu bioaktuella Dune. (Ja, när är inte Skarsgård utmärkt?).

Gorillan är mysig och lekfull och busig. Filmen är mysig och lekfull och busig. Allt är gjort med ett upproriskt drag.

Från djurdeckare till vemod

Men … det finns ett samtidigt ett starkt drag av sorg, vemod och ensamhet i den här filmen, mycket mer så än i Linda Hambäcks förra barnfilm, djurdeckaren Gordon & Paddy. Underbar bokförlaga av Ulf Nilsson, som nyligen gick bort. Lilla syster Kanin och alla de andra karaktärerna sörjer och gråter floder! Det behövs svenska fabler, allt för många svenska författare och bilderboksskapare har hållit sig för fina för fabelgenren – vilket är synd, för den ger så många möjligheter.

Starka känslor, starka tankar

Apstjärnan är baserad på boken av Frida Nilsson.
Det är starka känslor och starka tankar, fint bildberättande och mycket bra röster i alla rollerna … både Stellan Skarsgård och Melinda Kinnaman var förresten också med som röstskådespelare i Gordon & Paddy.

Skriven 2021-09-23

print

Våra samarbetspartners