INTERNET FÖR NYBÖRJARE – allt pressas in i konstlad fransk förortskomedi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Effacer l'historique
Regi: Benoît Delépine, Gustave Kervern
Skådespelare: Blanche Gardin, Denis Podyalydés, Corinne Masiero, Vincent Lacoste, Benoit Poelvoorde
Premiär: 2021-09-24
Betyg: 2

Lösenord i ett kylskåp, uppgivenhet inför kostsamma squashabonnemang, gig-ekonomins påverkan på hälsan och konditionen. Telefonköer utan slut.

Listan kan göras lång men här pressas allt in under ett och samma tak sett ur tre personers liv i en fransk förort. Den arbetslösa ensamstående modern Marie som inte vill släppa in någon in på livet, men trots allt försöker upprätthålla en form av fasad hänger hos sin skuldsatte granne, som till vardags är låssmed i en liten butik där man även kan ta bort tatueringar. Deras gemensamma vän kör taxi med konstanta bottenbetyg. Allt som allt delas deras dysfunktionella tillvaro och mediokra hoppfullhet om en bättre framtid av ett gemensamt förakt mot IT-jättarna.

Någonstans blir det konstlat

Internet för Nybörjare har manusförfattarna försökt förmedla sina tankar och lustigheter så gott det går men det når inte fram till skådespelarensemblen. Någonstans på vägen blir allt konstlat även om syftet är att belysa det skapade beroendet och den makt som faller oss ur händerna så fort vi kopplar upp oss till omvärlden via nätet.

Tappra korta sketcher

Blanche Gardin, den ensamma kvinnan Marie drar här det stora lasset i denna lågbudgetkomedi. Men tyglarna håller inte ens för fransk galopp. Tappra försök i korta sketcher som gör sig bättre på en teater där publiken skrattar ansträngt och pliktskyldigt.

Ingen komedi

Gig-ekonomi och IT-jättarnas frammarsch skall givetvis belysas men se i så fall Ken Loach fantastiska Sorry We Missed You. Det är långt ifrån en komedi men det är inte denna heller.

Skriven 2021-10-01

print

Våra samarbetspartners