LINA NORDQUIST: Stort internationellt intresse för debutroman om torparliv i förra seklets Fattigsverige

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dit du går, följer jag av debutanten Lina Nordquist är en dramatisk släktberättelse om kärlek, vanmakt och galenskap. Romanen utkom den 18 augusti och rättigheterna har redan sålts till 11 utländska förlag, som många planerar ambitiösa utgivningar redan nästa år. Omsorgsfullt utmejslade personporträtt och en fängslande skildring av det brutala torparslitet i Hälsingland i början av 1900-talet har fått de utländska förläggarna på fall. Översättningsrättigheterna är hittills sålda till förlag i Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Kroatien, Litauen, Norge, Ryssland, Tjeckien, Tyskland och Ungern.

– Dit du går, följer jag är förvisso djupt rotad i den svenska upplevelsen men Lina Nordquists säregna röst och förmåga att med både värme och svärta skildra det svåra nybyggarlivet berör även utanför Sveriges gränser. I en tid där man på internationella marknader fokuserar alltmer på egna inhemska författare är intresset för Lina Nordquists debut en påminnelse om att det fortsatt finns ett stort sug efter drabbande berättelser från vår del av världen, säger Kaisa Palo, agent på Ahlander Agency
– När jag började läsa manuset Dit du går, följer jag insåg jag snabbt att detta stack ut i både innehåll och framför allt i gestaltning. Lina Nordquist har lyckats skriva en roman om kärlek, ondska, död, åtrå, hemligheter och tystnader som jag inte kan lägga ifrån mig. Jag är mycket glad och inte helt förvånad över att fler läsare känner som jag, säger Åsa Selling, förläggare på Romanus & Selling.

Lina Nordquist är uppvuxen i Hälsingland och bor med sin familj i Uppsala. Hon är docent i fysiologi och diabetesforskare och arbetar för närvarande som riksdagsledamot. Dit du går, följer jag är hennes första roman.

© Romanus & Selling

print

Våra samarbetspartners