JÄGARNA (säsong 2) – efter första actionpackade avsnittet tar det slut på krutet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jens Jonsson (6 episoder)
Skådespelare: Rolf Lassgård, Johan Marenius Nordahl, Annika Nordin, Caroline Johansson Khumunen, Johannes Kuhnke, Pelle Hikkilä, Simon J. Berger, Lena Endre, Anna Azcárate, Ia Langhammar
År: 2021
Genre: Drama, Thriller
Längd: 6 avsnitt á 44 minuter
Format: DVD, Blu-Ray
Distributör: SF
Betyg: 3

Nu blir det svensk neo-western! Som blivit franchise. Med Rolf Lassgård i rollen som “lone ranger”, en ensam cowboy på jakt efter rättvisan, även om det ställer honom på kollisionskurs med alla i sin omgivning. Under tiden blir glesbygden ännu glesare. Fler mord är att vänta. Efter två biofilmer och en tv-säsong är det nu dags att insupa den andra säsongen av Jägarna.

Erik Bäckström (Rolf Lassgård) är numera pensionär och borde vila på sina lagrar och bara jaga Hälge älgs undflyende släktingar. Men vi vet ju hur det är i den här typen av deckare – och westerns – den gamle hjälten måste göra comeback och visa den yngre, korkade generationen var skåpet ska stå. Och vem som egentligen är skyldig. Hjälten måste ha en “redemption arc”. Och älgjakt prioriteras snabbt bort till förmån för mördarjakt i de norrländska skogarna.

Resan mot försoning kan börja

För femton år sedan blev Joar Särn (Simon J Berger) mot sitt nekande fälld för mordet på Therese Lundkvist. Han är en skum och osympatisk typ. Alla var övertygade om att han var skyldig, han är en sån typ som ser skyldig ut till allting, men kroppen hittades aldrig. Och det vet vi ju alla i publiken vad det betyder. Nu börjar Erik rota i fallet för att hitta den verklige mördaren och han kommer snart på kollisionskurs med allt och alla, från sin gamla käresta (Lena Endre) till sin brorson (Johan Marenius Nordahl), som tycker att Erik ska låta allt vara. Eriks resa mot sanningen är också en resa mot personlig försoning – “redemption arcs” är en betydande ingrediens i westerngenren – eftersom det var Erik som satte dit Joar för femton år sedan.

Bränner budget på skogsbrand

Premiäravsnittet har satsat på extra mycket extra allt och förmodligen bränt minst halva seriens budget- bland annat på en maffig skogsbrand. Mördare och skogsbränder i ett och samma paket får tankarna att gå till Angelina Jolie rullen Those Who Wish Me Dead, en annan aktuell neo-western. Fast fullt så stor budget har man inte i Norrland som i en amerikansk Hollywoodrulle.

Överraskande och upprörande ända in i kaklet

Efter det första actionpackade avsnittet tar det liksom slut på krutet. Man räknar ut hur det ligger till och vem som är den skyldige långt innan Erik Bäckström. Flera avsnitt är bara utfyllnad. Ett gissel som de flesta svenska deckare lever med, speciellt feta bokdeckare, fulla av “padding” och utfyllnadsfluff. Men eftersom det här är ett originalmanus hade man väntat sig mer, något bättre, något mer filmiskt … Hur bra det blir när man verkligen tar ut svängarna i ett originalmanus kan man se i Mare of Easttown. Som är överraskande och upprörande ända in i kaklet.

En av de få tv-deckarna som inte har en litterär förlaga

Svenska tv-deckarföljetonger finns det ett stort överflöd av, men Jägarna är en av få som inte bygger på en litterär förlaga. Förhoppningsvis kommer det att leda till att man utvecklar rollfiguren Erik Bäckström och till att man gör något annorlunda med denna franchise. Rolf Lassgård trivs uppenbarligen bra i rollen, och det kommer att bli minst en serie till – där glesbygden glesas ut ytterligare lite till med fler mordoffer.

Sidbyte till de vita hattarnas fördel i gammaldags whodunnit

Genremässigt har vi bytt sida i denna säsong av Jägarna – efter att tidigare ha fått följa olika skurkar tätt inpå, westerns klassiska “the black hats”, får vi istället nu följa Erik och hans sida, “the white hats”. Och det gör Jägarna till en gammaldags whodunnit. Det är ett bra beslut för hantverket eftersom man väljer att inte göra samma sak en fjärde gång. Sedan är det så klart ofta osympatiska rollkaraktärer som gör störst intryck i Jägarna-franchisen.

Joar Särn – mannen som varit “oskyldigt fängslad” i femton år är uppenbart ändå en skurkroll, mannen är en skitstövel (även om han i detta fall inte är en mördare) och Simon J Berger har lagt beslag på den bästa skurkrollen i Jägarna sedan Lennart Jähkels galet operasjungande dagar.

Skriven 2021-09-12

print

Våra samarbetspartners