DUNE – mäktigt och spektakulärt science fictionepos

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Denis Vileneuve
Skådespelare: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya, Stellan Skarsgård
Premiär: 2021-09-15
Betyg: 4

Jag behövde gräva ett bra tag i minnenas arkiv för att damma av 1985 års version av rymdeposet Dune, signerat David Lynch. Anledningen är helt enkelt att filmen gärna fort glömdes bort av alla inklusive regissören själv, och tur är kanske det så att Denis Villeneuve inte har någon ribba i takhöjd att överträffa.

I motsats till Lynch halvmesyr är jag mycket imponerad och nöjd med Villeneuves mäktiga och spektakulära epos, som fungerar både i andan av Star Wars och Star Trek, men också som en visuell ögonfägnad fylld med vackra nästan poetiska bildsekvenser som motvikt till dessa.

Att fullborda sitt öde som ”Den rätte”

Att Frank Herbers roman är en mycket komplicerad och på många sätt svårhanterlig historia att omsätta visuellt såg vi i Lynch version och som vi vet var denne egensinnige regissör onekligen rätt man på rätt plats att få rätsida på den – men så blev det alltså inte.

Dune som är första delen i Herberts roman handlar i korta drag om den unge tronarvingen Paul (Timothée Chalamet) och hans väg mot att fullborda sitt öde som “Den rätte” det vill säga ledaren som tar sitt folk in i framtiden. Hans far Duke Leto Atreides beordras av kejsaren att tillsammans med sina undersåtar flytta till ökenplaneten Arrakis och bosätta sig där, men det hela visar sig vara ett spel för galleriet och slutar med ett blodbad. Paul och hans mor (Rebecca Ferguson) flyr för att försöka finna sandfolket fremenerna som sägs vara lösningen på deras problem, och på den vägen är det när fortsättningen så småningom kommer.

Blandar och ger bland politiska budskap

Historien har många färgstarka karaktärer, många utvecklade andra med mindre kött på benen, men det fungerar eftersom här finns så många för åskådaren att ta till sig och fundera över. Villeneuve blandar och ger bland politiska budskap som den tyvärr alltför dagsaktuella problematiken med uppdelningen av jordens resurser som inte kommer de mest behövande till del och spektakulära actionscener som vi numera ställer höga krav på för att de inte skall avspisas som självändamål.

Blågula bidragen är båda till sin fördel

Skådespelarna är genomgående på topp och Chalamet blir förmodligen tonårsidol på kuppen. De blågula bidragen Ferguson och Skarsgård är bägge till sin fördel och kan utan falsk blygsamhet smaka segerns sötma. En arbetsseger för alla inblandade med andra ord och en av filmhöstens kioskvältare.

Skriven 2021-09-15

print

Våra samarbetspartners