LUCA – en nostalgisk barndomsskildring och ett underbart undervattensäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Enrico Casarosa
Originalröster: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Emma Berman, Saverio Raimondo, Maya Rudolph
Land: USA
År: 2021
Genre: Animation, Komedi, Äventyr
Längd: 71 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Walt Disney Pictures
Betyg: 4

Det senaste äventyret från DisneyPixar är ett underbart undervattensäventyr och en lysande regidebut för Enrico Casarosa, som doppat hela Luca i massor av italiensk romantik och nostalgi.

Vi befinner oss i den lilla byn Portorosso, pastan med pesto är delikat, glassen är ännu godare, alla spelar fotboll på gatan och ingen spelar mobilspel, färden till skolan går med gammaldags tufftufftåg (Hogwarts, here we come!) och unga människors högsta dröm är inte en splitterny iPhone och snabbare uppkoppling utan en Vespa. Ingår Audrey Hepburn på bönpallen, som i Roman Holiday?

Splash och Den lilla sjöjungfrun

Visst finns det blinkningar till Disneys Den lilla sjöjungfrun – undervattensfolk blir SÅ lockade av människors krimskrams! – och även till Disneys Splash där Daryl Hannah kunde växla mellan människoskepnad (när hon var torr) och sjöjungfruskepnad (när hon plumsade ner i havet. Eller i badkaret.) Förvandlingarna fungerar på samma sätt här.

Gadgets and gizmos a-plenty!

Vad är det för prylar som lockar? Förutom en Vespa alltså … Lucas första fynd är en väckarklocka, ett spelkort och en underbar grammofon som spelar italiensk opera … Han blir helt såld på människogrejor och hänger med sin nyfunne vän Alberto till människobyn Portorosso. (Ni får tänka på att pojkarna är italienare – vare sig det gäller människor eller havsfolk så ligger kärleken till operan tydligen i blodet.)

Tränar för triathlon

I Portorosso blir de två killarna vän med en rödhårig och kavat tjej, och tillsammans satsar dessa tre “underdogs” på att vinna ett triathlon för att få ihop pengar till en Vespa.
Det finns mycket reklam för Vespor i den här filmen.

Släkt med Ponyo

Annars är filmen som ett vykort från en svunnen tid. En nostalgisk barndomsskildring. Och visst är filmen Luca nära släkt med Studio Ghibli filmerna, främst då Ponyo, som handlar om en havslevande protagonist som likt Luca växlar upp och förvandlas och vill leva ett liv på land.

Introvert och drömmande huvudperson

Men filmen påminner också om alla otaliga Studio Ghibli filmer som har en introvert och lite blyg och drömmande huvudperson (amerikanska filmer brukar handla om extroverta hjältetyper) och som skildrar den perfekta sommaren och den där första stora kärleken/vänskapen mellan två-tre barn eller tonåringar och de där bastanta, charmiga katterna som dyker upp gång på gång i biroller.

Katterna härskar även i Italien

Machiavelli i Luca är mycket lik Måne, som bland annat dyker upp i Katternas rike. Och givetvis är det viktigt för Luca och Alberto att bli vän med den misstänksamma katten, som verkligen känner att de båda nykomlingarna luktar läcker fisk.

Man bara smälter när man ser Luca. Smälter lika snabbt som en italiensk glass i sommarsolen!

Skriven 2021-09-06

print

Våra samarbetspartners