DELIKATESSEN – fantastiskt snygg och vansinnigt rolig klassiker om åtgärdande av köttbrist i obestämd framtid

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Delicatessen
Regi: Marc Caro & Jean-Pierre Jeunet
Skådespelare: Dominique Pinon, Mare-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus, Karin Viard, Rufus
Land: Frankrike
År: 1991
Genre: Brott, Komedi
Längd: 99 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Nu blir det franskt här på JPS Media! Ibland diskuterar jag och vänner, kollegor, och kollegors vänner 1990-talet. Filmer på 90-talet. Vad var det egentligen vi tittade på under 90-talet?

Det finns alltid undantag, men när 80-tal blev 90-tal försvann en hel del av det som var populärt under 80-talet, ja, populärt även under tidigare decennier. Åtminstone minskade produktionen rejält. De stora, fläskiga, våldsamma actionfilmerna. De stora äventyrsfilmerna. De stora familjefilmerna modell E.T. och liknande. Skräckfilmerna. Science fiction-filmerna. De ohemult populära svenska kioskvältarkomedierna.

Med digital teknik vällde det in genrefilm

90-talets filmutbud var en av orsakerna till att jag och mina kompisar startade Fantastisk Filmfestival 1995. Vi ville se skräck, science fiction, fantasy och andra närliggande genrer på stor duk. Det var svårt att hitta nya filmer som dög under festivalens första år. När Scream kom 1996 började skräckfilmen så smått att komma tillbaka. När 90-tal blev 2000-tal, och den nya digitala tekniken var ett faktum, började det åter att välla in genrefilm, fantasy och superhjältefilmer. Mer än någonsin, inbillar jag mig, om än mer plastigt, tillrättalagt och själlöst än tidigare.

Pastischer och hyllningar

… Men, vad var det vi tittade på under 90-talet? 90-talet var den amerikanska independentfilmens stora årtionde – independent blev en genre, snarare än en lågbudgetfilm gjort av ett oberoende bolag. De stora bolagen gjorde “independentfilmer”. Quentin Tarantino dök upp och nästan dominerade 90-talet med sina pastischer på- och hyllningar till äldre filmer och popkulturella fenomen. Något som passade väl in i detta ironiska decennium, där mycket inte skulle vara “på riktigt”; humor skulle vara anti-humor och så vidare. Apropå humor, så var 90-talet även de amerikanska tramskomediernas stora årtionde – filmerna skulle vara så idiotiska som möjligt (och ja, jag tyckte många av dem var skitkul).

Bortglömda Jeunet och Caro

Jag upptäcker dock att det finns en hel del från 90-talet som jag kanske inte glömt bort, men som jag inte tänker på i första taget. Som Jeunet & Caro. Det vill säga fransmännen Jean-Pierre Jeunet och Marc Caro. En före detta animatör och en före detta serietecknare, som gjorde filmer som såg ut att vara gjorda av … tja, en animatör och en serietecknare. Jeunet & Caro blev ett begrepp – men de gjorde bara två långfilmer tillsammans. Caro har dock jobbat på de senare långfilmer Jeunet regisserat på egen hand.

Jag älskade duons första långfilm Delikatessen, som kom 1991 – och innan jag tittade på den här nya Blu-ray-utgåvan med en restaurerad version, hade jag faktiskt inte sett om filmen sedan den kom. Jag kom inte ihåg så mycket mer än att jag tyckte att den var fantastisk.

Människor att slakta och sälja

Delikatessen utspelar sig i en framtid där kött är en bristvara. Slaktaren Clapet (Jean-Claude Dreyfus), som även är hyresvärd, vet dock hur han ska hålla sin butik full av kött. Det finns ju människor man kan slakta och sälja! Det är bäst att hålla sig i sina lägenheter i Clapets hyreshus, annars kan man hamna i köttdisken.

Dominique Pinon spelar den före detta cirkusclownen Louison, som flyttar in i huset. Clapet har en närsynt och cellospelande dotter som heter Julie (Marie-Laure Dougnac), och det dröjer inte länge innan den lille Louison och Julie fattar tycke för varandra. Detta ställer till med problem för Clapet, eftersom köttillgången hotas. Samtidigt pågår en underjordisk, vegetarisk revolution – en grupp som kallas troglodisterna har planer de tänker sätta i verket.

Vansinnigt rolig

Delikatessen är en fantastisk snygg film – den ser verkligen ut som en fransk serietidning från 80-talet. Den har en egen färgskala, filmfotot är lika uppfinningsrikt som kulisser och andra detaljer. Skådespelarna har ansikten som matchar rollfigurernas karaktärsdrag.

Bitvis är filmen vansinnigt rolig och jag skrattade högt flera gånger. Jag hade helt glömt bort den lilla romansen mellan Louison och Julie, som är överraskande gullig. Ska jag anmärka på något, är det väl att filmen, som så ofta är fallet, håller på en liten stund för länge, vilket gör att jag inte sätter den femma i betyg jag tveklöst hade satt för trettio år sedan.

En riktig kuf

Det finns en hel del extramaterial på denna utgåva. Bäst är en 65 minuter lång dokumentär, där filmskapare och skådespelare minns tillbaka och berättar om filmens tillkomst. Marc Caro verkar vara en riktig kuf, ofta väljer han att inte synas i bild, eller ens medverka. Jean-Pierre Jeunet ger däremot ett trevligt och sympatiskt intryck. Caro var det som bidrog med fantasyinslag och mörker, Jeunet stod för det motsatta – det är säkert hans förtjänst att Delikatessen innehåller en romans som funkar så bra. Jag tycker personligen att Jeunets karriär peakade 2001 med den ljuvliga Amélie från Montmartre – det han gjort därefter har varit betydligt svagare.

… Jag borde ta och skaffa Amélie på Blu-ray. Jag har nog inte sett den på femton år.

Skriven 2021-09-01

print

Våra samarbetspartners