PONGO OCH DE 101 DALMATINERNA fyller 60

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 25 januari 1961 skrevs historia. Då hade den första Disneyfilmen någonsin premiär som utspelar sig i modern tid. Det blev också den animerade film som skulle spela in mest pengar. Musiken var modern och medryckande – men användes sparsamt, till skillnad från i tidigare historiska musikalalster. Det finns bara tre sånger med i hela filmen. Animatörerna var bland annat den grupp som gått till historien som “The Nine Old Men”. Barnboken var redan en jättesuccé. Filmen var One Hundred and One Dalmatians. Eller Pongo och de 101 dalmatinerna, som den kallades på svenska.

Egentligen är den ursprungliga svenska titeln felaktig, för det finns “bara” 99 dalmatinervalpar i filmen. Den engelska titeln One Hundred and One Dalmatians syftar på att det blir 101 dalmatiner totalt: 99 dalmatinervalpar som räddas från Cruella De Vil, plus de två vuxna dalmatinerna, Pongo och Perdita. 15 av valparna är deras egna, men de beslutar sig för att ta med sig alla 99 valparna hem till London, till det lilla huset vid Regents Park.

Tre miljoner prickar – ritade för hand!

Eftersom One Hundred and One Dalmatians blev en sådan stor succé på bio 1961, har filmen även gått upp fler gånger på bio: 1969, 1979, 1975 och 1991. Nu när filmen fyller 60 år finns det så klart nya BD och DVD utgåvor, fullmatad med nytt extramaterial och med superb bildkvalitet. Man kan riktigt räkna alla prickarna på alla de 99 dalmatinervalparna – om man har lust. Och tid. För det blir över 3 miljoner prickar!

Älskade hundar och promenader i Regents Park

Dalmatinersuccén började egentligen redan 1956. Det var då Dodie Smiths populära barnbok kom ut i bokhandeln. Hon älskade hundar, Regents Park var hennes favoritpark att promenera i (samma park som Pongo och Perdita och deras människor promenerar i, i filmen) och hon hade flera dalmatinerhundar. Hennes första dalmatinerhund hette Pongo. Senare hade hon ett par dalmatinerhundar, Buzz och Fly, som fick 15 valpar – precis som Pongo och Perdita i filmen.

Lyckosamma nummer 13!

Liksom i filmen trodde man att valp nummer 13 var död – ända tills Dodies man gjorde precis som Roger gör i filmen – masserar den med en handduk för att få igång andningen. Den valpen heter Lucky i filmen och fläckarna på ryggen bildar en hästsko – för att understryka vilken lyckosam valp Lucky är!

Men alla valparna har otur när de blir kidnappade av Cruella de Vils hejdukar och hållna som fångar i Hell Hall. Totalt hålls 99 valpar fångna där – och de ska bli pälsar till Cruella.

Världens modigaste tabby!

Valparna räddas faktiskt av en modig katt, som håller valparna vid liv tills Pongo och Perdita kommer fram och de alla kan fly till säkerhet. Katten heter i filmen Sergeant Tibs och är en han. I boken är Tibs en hon – och har graden löjtnant. I vilket fall som helst är Tibs en mycket modig tabby katt och det är ett genidrag att låta en katt rädda en hel hög hundvalpar! One Hundred and One Dalmatians är så klart rena rama julafton för alla hundälskare, men även kattälskarna får sitt.

Cruellas släktskap med Askungen

Cruella De Vil är fortfarande en av de mest skrämmande Disneyhäxorna, till och med hennes bil ser ondskefull ut! Medan hundarna är de allra charmigaste hjältarna! Det är svårt att tänka sig men det är faktiskt samma skådespelerska som gör rösten till Cruella som gjorde rösten till Askungen. Två diametralt olika arketyper – elak häxa och snäll prinsessa – gjorda av samma person.

Symboliskt rött och blått

En rolig detalj i filmen är hundarnas halsband – tjejvalparna har blått som Perdita och pojkvalparna har rött som Pongo. Förr var rött – och därmed även rosa (en variant av rött) en macho färg, en färg för soldater, husarer, män i röda ridjackor, adelspojkar som poserade på porträtt – och pojkhundar som hade fina halsband. Medan blått var en färg för tjejer. Kolla bara på gamla porträtt och räkna alla blåa klänningar … och blå halsband! Idag har det svängt och rött och rosa är tjejigt medan blått är för killar. Men genom att utmana dagens ideal (med ett “varför ska tjejer ha rött och rosa, de blir ju bara mesiga av de färgerna!”) kommer man helt enkelt bara tillbaka till ett ännu äldre ideal.

Spana in när Lady gör en cameo!

En annan rolig detalj för hundälskare är att kolla in alla de olika hundraserna i filmen. Speciellt i inledningsscenerna där Pongo jämför hundar och deras ägare. Och visst finns Lady från Lady och Lufsen med och hjälper till med Skymningsskallet! Liksom skotten Jock, den busiga Peg och bullterriern Bull. Det tog tre och ett halvt år att få One Hundred and One Dalmatians klar. För en människa hade det tagit 186 år att rita klart filmen, men tack och lov är det många som jobbar med en Disney film!

Firade med hunden Disney!

Dodie Smith hade inte råd att behålla alla sina 15 dalmatinervalpar. Men när Disneyfilmen skulle ha premiär köpte hon en ny dalmatiner för att fira. Vad fick den för namn? Disney, så klart!

Än idag är One Hundred and One Dalmatians en av de bästa Disneyfilmerna någonsin – och om man är hundälskare är det den klart bästa filmen någonsin, alla kategorier!

Skriven 2021-08-26

print

Våra samarbetspartners