SUPERNOVA – imponerande personregi och skådespeleri på högsta nivå i starkt (demens)drama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Harry MacQueen
Skådespelare: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin
Premiär: 2021-09-03
Betyg: 4

Det verkar nästan som en händelse som ser ut som en tanke att Supernova går upp nästan samtidigt med Fadern. Bägge har samma tema och vänder sig med stor sannolikhet till samma målgrupp. Bägge filmerna berättar om en fas i livets slutskede som vi gärna blundar för och vägrar acceptera förrän faktum kvarstår.

I Supernova står två homosexuella män som levat med varandra i 20 år, alltså medan bägge var i sin krafts dagar och utgått från att det alltid skulle vara så. Sam (Colin Firth) är en firad pianist och Tusker (Stanley Tucci) författare med stor personlig integritet inte bara älskar varandra utan också vet att de i den andre har en sann vän som botaniserat i deras själars djupaste skrymslen.

En sista roadtrip

När Tusker alltmer börjar försvinna in i demensens dimmor, och stundtals förlorar kontakten med sin vän och världen utanför bestämmer de sig för att göra en roadtrip genom England och för sista gången avnjuta varandras sällskap på gott och ont eftersom sjukdomen får allt fastare fäste i Tuskers kropp.

Kemi genomsyrar karaktärerna

Filmen drar förutom i några scener inga stora växlar på att det är två homosexuella män utan vill snarare att åskådaren skall se dem som två människor som nu står inför livets sista och största prövning.

För att vara MacQueens andra långfilm är det en imponerande personregi som kanske underlättas av Colin Firths och Stanley Tuccis skådespeleri på högsta nivå och den kemi som hela tiden genomsyrar deras karaktärer. Det är bara målfoto som skiljer Fadern och Supernova åt, så se bägge är det bästa råd jag kan ge.

Skriven 2021-09-01

print

Våra samarbetspartners