THYRFING släpper hyllade albumet ‘Vanagandr’ 27 augusti- det första albumet på åtta år från dessa pionjärer inom Viking/Pagan-metal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Thyrfing växte fram ur den ständigt växande och underjordiska metalscenen i Sverige i början av nittiotalet. Efter sju fullängdsalbum och många liveframträdanden över hela världen har bandet fått en stark publik genom åren och en viktig plats i metal- scenen. De anses vara ett av de främsta banden inom den så kallade genren viking/pagan-metal

“… a successful voyage into an oaken woods where death metal, traditional thrash, and Scandinavian folk commingle harmoniously” // John Serba, Allmusic.com
“This album gives you an epic feel, and that’s the big strength of Thyrfing, their music can do something like that to you.” // folk-metal.nl

Tracklist:
Döp dem i eld
Undergångens länkar
Rötter
Fredlös
Järnhand
Håg och minne
Träldomsord
Jordafärd

Trots att det inte har funnits några nya studioinspelningar sedan hyllade ”De ödeslösa” från 2013 har Thyrfing varit aktiva med turnérande och framträdanden på bl.a. Wacken Open Air, Summer Breeze och Sweden Rock Festival. Suget efter att skapa ny musik kvarstod dock alltid och från och med 2015 drogs planer upp för vad som skulle bli ‘Vanagandr’, bandets åttonde release.

Albumet ‘Vanagandr’ (ett alternativt namn för vargvarelsen som är mer känd som Fenrir) är en hyllning till Nordens historier och sagor, och baseras starkt på bandets ständigt närvarande förbindelse med den nordiska mytologin. Spåret ‘Undergångens länkar’ är en konceptuellt stycke med fokus på Vanagandr/Fenrir och ett spår som bär andan och kännetecknen som gör Thyrfing så unik.

‘Döp dem i eld’ är både öppningslåten på albumet och den första musikvideon (någonsin): en av två musikvideos producerade för bandet av Patric Ullaeus (Dimmu Borgir, Europe, Arch Enemy). Ett kraftfullt, tungt och aggressivt spår packat med groove och melodi. Ett annat spår på albumet är “Träldomsord” som möjligen är bandets mest intensiva låt hittills, medan “Jordafärd” stänger albumet på ett episkt sätt – en sorglig och stämningsfull längtan efter det stundande slutet. Det perfekta sättet att avsluta albumet!

Albumet är inspelat tillsammans med och samproducerad av Jakob Herrmann (In Flames, Machine Head, Evergrey) i Top Floor Studios, Göteborg, tillsammans med den berömda Jacob Hansen (Volbeat, UDO, Katatonia) som sett efter mix och mastering, som tillsammans säkerställt att ‘Vanagandr’ låter så massivt! Omslagsdesign och koncept exekverades perfekt av Niklas Sundin från Cabin Fever Media (ex-Dark Tranquility) som återkopplar med bandet igen (han arbetade med omslaget till albumet ”Vansinnesvisor” redan 2002).

‘Vanagandr’ är det första albumsläppet via bandets nya skivbolag Despotz Records som nyligen också övertagit rättigheterna till bandets fyra första album Thyrfing (1998), Valdr Galga (1999), Urkraft (2000), och Vansinnesvisor (2002) – där exklusiva nya utgåvor är utlovade.

MER OM THYRFING…
Thyrfing växte fram ur den ständigt växande och underjordiska metalscenen i Sverige i början av nittiotalet. Efter sju fullängdsalbum och många liveframträdanden över hela världen har bandet fått en stark publik genom åren och en viktig plats i metal- scenen. De anses vara ett av de främsta banden inom den så kallade genren viking/pagan-metal – men å andra sidan, Thyrfing är så mycket mer än så med deras verkligen enastående och fristående musikaliska skapande.

Bandets namn är hämtat från svärdet ”Thyrfing” i nordisk mytologi – ett förbannat svärd som förekommer i flera berättelser och myter. Ända sedan starten, har mytologin spelat en stor roll i berättandet och det visuella kring bandets musik och texter är något som fortfarande är lika aktuellt än i dag, 2021.

Jens Rydén – sång
Patrik Lindgren – gitarr
Fredrik Hernborg – gitarr
Joakim Kristensson – bas & keyboard
Dennis Ekdahl – trummor

© Despotz Records

print

Våra samarbetspartners