FAST COMPANY – tråkigt och fult om dragracing i tidig David Cronenberg-rulle

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Cronenberg
Skådespelare: William Smith, Claudia Jennings, John Saxon, Nicholas Campbell, Don Francks
Land: Kanada
År: 1979
Genre: Drama, Sport
Längd: 91 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Retro Film
Betyg: 2

Jag noterar att David Cronenbergs film Fast Company från 1979 gick på bio i Sverige 1980. Det hade jag ingen aning om, däremot visste jag att den fanns att hyra på video. Den fanns nämligen på Hvilans Video i Landskrona. Den fanns där under större delen av 1980-talet, och följde med ett par år in på 90-talet, då butiken lades ner. Fram till att butiken flyttade stod Fast Company på en hylla mittemot kassan.

Som så många andra upptäckte jag David Cronenberg på 80-talet, och jag blev en fan. På Hvilans Video hyrde jag The Brood och Scanners (den sistnämnda hade de under disk). Men: av någon anledning hyrde jag aldrig Fast Company. Jag vet inte riktigt varför.

Känns allt annat än Cronenbergsk

Fast Company är antagligen Cronenbergs minst kända film, om vi inte räknar hans tidiga kortfilmer. Det är också en film som känns allt annat än Cronenbergsk. Fast Company är ett drama i dragracingmiljö, som Cronenberg gjorde mellan Rabid och The Brood. Cronenberg är intresserad av bilar och bilsport, vilket väl var anledningen till att han gjorde den här filmen.

En mer än lovligt töntig sport

Är dragracing fortfarande populärt? Håller folk på med det än? Var det populärt i Sverige på 70-talet? Jag kände till sporten när jag var barn. Dragracingbilar var populära leksaker, sådana bilar dök upp på affischer och på samlarbilder. Jag tror att jag, som barn, var lite fascinerad av dem. Men idag tycker jag att det är en mer än lovligt töntig sport. Högljudda bilar som kör rakt fram i 300 knyck. Ja, jösses. Traktorpulling känns mer lockande.

En deal med värste konkurrenten

John Saxon spelar Adamson, den korrupte bossen för bolaget Fast Company, som sponsrar stjärnföraren Lonnie “Lucky Man” Johnson, spelad av nyligen bortgångne William Smith. Lonnie har tagit den unge föraren Billy “The Kid” Crocker (Nicholas Campbell) under sina vingar. Plötsligt gör Adamson, som alltså är ond, en deal med Lonnies värste konkurrent, som dessutom stjäl Lonnies bil. Lonnie och Billy bestämmer sig för att stjäla tillbaka bilen.

Detta är allt Fast Company handlar om. Jag tycker mig minnas nu att orsaken till att jag aldrig hyrde filmen på Hvilans, var att alla sa att den var kass. För det är den.

Bara mekande med bilar och brummande motorer

Fast Company är en tråkig – och ganska ful – film i vilken det i princip inte händer någonting alls. En rad bra skådisar i en film som inte handlar om något speciellt. Filmen är bara av intresse om man vill se allt som David Cronenberg gjort – eller om man gillar dragracing. Större delen av filmen består bara av folk som mekar med bilar, av motorer som startar och brummar, av bilar som kör rakt fram, och av folk som går omkring. Först under filmens sista tio minuter händer det något. Det framgår inte alls att det är Cronenberg som ligger bakom filmen, den skulle kunna vara regisserad av vem som helst.

En fullkomligt meningslös roll

Lonnies fjälla spelas av Claudia Jennings, en före detta Playboybrud som hann medverka i en rad kända B-filmer, innan hon omkom i en bilolycka samma år Fast Company släpptes. Detta kom att bli hennes sista film. Hennes roll i filmen är fullkomligt meningslös.

Mark Irwin står för filmfotot. Han fortsatte att samarbeta med Cronenberg, och han är fortfarande ytterst aktiv i sitt skrå.

Skriven 2021-08-20

print

Våra samarbetspartners