DANSBANDSTJEJER – välförtjänt hyllning till stöttepelarna i dansbandsvärlden

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matz Eklund
Dokumentär med Sandra Estberg, Erica Sjöström, Carolina Skaarup
Land: Sverige
År: 2020
Genre: Dokumentär
Längd: 85 minuter
Format: DVD
Distributör: Majeng Media
Betyg: 4

Dansbandsvärlden som sådan framställs ofta som macho. Ett turnéliv där grabbiga gäng drar land och rike runt och spelar för danslystna människor och en del. Men vad vore dansbandsvärlden utan sina dansbandsdrottningar? Många kvinnliga artister har gjort många “hundår” med tuffa turnéer. Kicki, Bettan, Lotta, Sanna, Charlotte … Det är olika hur länge de orkar – innan en annan, lugnare karriär lockar. Melodifestival, programledare, musikalartist, popstjärna … Nästan allt är lugnare än att vara dansbandsstjärna!

Ändå. Det finns de dansbandsdrottningar som bliver vid sin läst och som förgyller dansbandsvärlden med sin glans. Tre av dessa porträtteras i de eminenta dokumentärfilmen Dansbandstjejer, som nu finns på DVD i en längre (och bättre) version än den som gick på SVT.

De är sig själva

För regissören Matz Eklund är detta inte första gången som han gör långfilmsporträtt av artister. Vill du dansa? (2018) handlade om Larz-Kristerz, Eva – en lyckost ( 2017) handlade om Eva Eastwood. Alla “spelar sig själva” i dessa dokumentärfilmer. Fast spela är fel ord. De spelar musik, de är sig själva.

Den här gången har Matz Eklund under ett och ett halvt år följt tre sångerskor i tre olika band:
Sandra Estberg, 39, i Martinez
Erica Sjöström, 50, i Drifters
Carolina Skaarup Lagerborg, 30, i Callinaz

Många mil på vägarna kombineras med privatliv

De tre dansbandstjejerna berättar om hur deras karriärer började, om vilka musikaliska inspirationskällor de har, om hur de packar scenkläder och smink och hårprodukter som ska hålla för en hel turné, hur många mil på vägarna kombineras med privatliv …

De följs en och en, privat och professionellt, men de möts också alla tre i gruppintervjuer, då det är intressant att se dynamiken mellan dem och hur de utbyter erfarenheter, frågor och svar, och samtalar. Utan att någon från filmteamet lägger sig i. Summan av de olika delarna ger en så mycket större helhet.

En mycket fin film och en välförtjänt hyllning till några av dansbandsvärldens stöttepelare … Dansbandstjejerna!

Skriven 2021-08-11

print

Våra samarbetspartners