TOM & JERRY: THE MOVIE – en katt, en mus och en millennial gör New York osäkert!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
RegI: Tim Story
Skådespelare: Chloe Grace Moretz, Michael Pena, Colin Jost, Jordan Bolger, Rob Delaney
Land: USA
År: 2021
Genre: Animerat, Familj, Komedi
Längd: 101 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Det fanns en liknande serie som Tom & Jerry, som handlade om en hund som hela tiden fick stryk. Den lades ner, på grund av överväldigande protester om “cruelty to animals”.

Det bevisar att amerikaner är blödigare när det gäller hundar än katter – har du någonsin sett en katastroffilm där hunden inte blir räddad? – men i länder som är mer kattvänliga har det varit uppförsbacke för Tom & Jerry-serien. Vad är det för mening med att marknadsföra kattmisshandel som humor? Dessutom håller inte intrigen i mer än ett par minuter – en jakt, saker går sönder, Jerry klarar sig, Tom åker på stryk. Det är mycket, mycket, mycket långrandigt att titta på Tom & Jerry i en långfilm.

Första akten och andra akten – Tom & Jerry grälar

Djuren är fortfarande 2D, de kan fortfarande inte prata, de ligger långt efter moderna seriefigurers look och sätt att vara … De grälar fortfarande, katten blir fortfarande misshandlad och dör gång på gång, av allt från elchocker till att bli överkörd av bilar. Och katten återuppstår gång på gång för att få mer stryk. Samtidigt som omgivningen trashas grundligt.

Den här gången är det ett lyxhotell på Manhattan som får storstryk, och multimiljondollarskador uppstår när duon jagar varandra och grälar mitt under ett kändisbröllop.

Tredje akten – bröllopsparet ska återförenas av Tom & Jerry

I tredje akten ångrar de båda djuren sig, blir vänner (tillfälligt) och försöker att få bröllopsparet att bli ihop igen (de separerade efter de misslyckade bröllopet). Att se verkliga miljöer trashas istället för de sedvanliga tecknade är ännu tråkigare. Och varför ska handlingen vara att försöka få paret “Ben & Preeta” att bli ihop igen? De är två superrika kändisar som man inte känner och det är oklart varifrån rikedomen kommer eller vad de gjort för att bli kända. En playboy och en fashionista typ. De bara är kända och rika, utan att ha gjort något för det.

Rivaliteten hotar bröllopet

Chloë Grace Moritz (som själv påminner om en seriefigur) spelar en typisk karriärhungrig “millennial” som snor någon annans CV och fejkar det mesta för att få ett attraktivt hotelljobb – där hon blir vän med Tom & Jerry, och inser att deras rivalitet är ett hot mot bröllopet hon håller på att organisera. Jerry snor ringen, för att ha den som kristallkula i sitt lilla råtthål, och brudens sminkspegel för att den passar så bra med resten av gnagarinredningen och mobiltelefonen och laddaren för att få till en perfekt storbildsteve i hålan …

Enbart osaknade saker får lånas

Jerry (och filmskaparna) har helt och hållet glömt bort den viktigaste regeln hos klassiska The Borrowers (Lånarna) – man får bara låna saker som människor inte behöver och inte märker är borta. Och man ska själv tillverka sina saker, det man behöver! En readymade storbilds-tv i form av någons mycket saknade och trendiga mobiltelefon (alla har hela livet i mobilen nu för tiden) bryter mot alla Lånar-regler. Och brudens “borttappade” ring som Jerry har lånat till lampa leder till oanade komplikationer för brudparet …

Platta djur, platta karaktärer

Filmmakarna har tydligen tänkt sig att man ska gilla Jerry, men han är noll sympatisk, från det att han snor Toms pengar och slår sönder hans keyboard (öppningsscenen) till dess att han gör kocken vansinnig och bröllopstårtan till sörja.

Alla djuren i filmen är animerade, från elefanter till dalmatinerhundar, och 2D, och alla människor är verkliga skådespelare … Men även människornas karaktärer är tämligen platta, till och med plattare än klippdockor.

En lång, jobbig, meningslös och skränig film som barnen inte begriper och som de inte gillar alls. Och en film som även orsakar tonåringar och vuxna lidande. Det är inte riktigt så man vill pricka in “alla målgrupper”.

Skriven 2021-08-14

print

Våra samarbetspartners