SHADOW IN THE CLOUD – snygg, inspirerad högtflygande action, men man behöver inte ta det på allvar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Roseanne Liang
Skådespelare: Chloe Grace Moretz, Nick Robinson, Beluah Koale, Taylor John Smith, Callan Mulvey
Land: Nya Zeeland, USA
År: 2020
Genre: Action, Krig, Skräck
Format: VOD
Betyg: 3

Medger stolt att jag uppskattar Chloe Grace Moretz, en gång barnstjärna som Hit Girl i Kick Ass-filmerna. Tycker inte alls hon fått så mycket credd som hon borde hittills i karriären. Men kan ni tänka er henne som skytt på ett plan under andra världskriget? Inte jag heller. Men det gör inte så mycket. Shadow in the Cloud är inte menad att tas på alltför stort allvar ändå. Däremot ska villigt erkännas att den har ett kul genreöverskridande upplägg som håller gott hela vägen för sina 83 välgörande korta minuter.

Året är 1943, platsen är Auckland, Nya Zeeland med destination Samoa. Därifrån ska ett stridsflygplan lyfta och ge sig ut på ett nytt uppdrag. Precis innan avfärd dyker Kapten Maude Garrett bärandes på en väska med strikt konfidentiellt innehåll, och hävdar att hon ska hänga på.

Den helmanliga besättningen är allt annat än nöjd med att bli pådyvlad en ny och tillika kvinnlig passagerare, så de anvisar henne till sämsta platsen i planet, det trånga kulsprutekabinen, även kallat bolltornet, en sits man vanligtvis endast placeras i för att skjuta ner fiendeplan.

Monstermyten kommer till liv

Ett upplägg som är hugget i sten, tror ni kanske. Men just som man tror att det hela ska utvecklas till en renodlat krigsdrama om konflikten mellan tjurskallig manlighet och en kvinna som kräver att bli tagen på allvar för sin gradbeteckning istället för att bli misstrodd för sitt kön händer det. Myten om monster som tuggar sönder flygplan och orsakar ond bråd död kommer plötsligt till liv. Garrett ser en varelse, inte helt olik en gremlin hängande på ena vingen, och föga förvånande tror ingen av ynglingarna hon flyger med på henne.

Ingen annan har samma handlingskraft

Fast till slut när varelsen blir alltmer aggressiv tvingas flygarteamet inse faktum. Monstret är inget fantasifoster, utan högst verkligt. Lika verkligt som de japanska bombplanen som attackerar när det ser som mörkast ut.

Mer ska inte avslöjas av handlingen, men man kan väl säga som så att spänningen skruvas upp alltmer allt eftersom för att nå ett rafflande klimax där Garrett verkligen visar sig vara kvinna för sin uniform. I slutänden har ingen lika mycket handlingskraft och sinnesnärvaro som hon, och även om det hela nu inte har överdrivet mycket med verkligheten att göra, så hindrar det givetvis inte att Shadow in the Cloud är en underhållande berg- och dalbanetur som aldrig saggar.

Utger sig inte för att gå hela vägen

Överhuvudtaget måste jag säga att jag uppskattar upplägget. Måhända är det en kritikergrej – Rotten Tomatoes-procenten når hela 77 procent för proffstyckarna medan publiken gör tummen ner kring drygt 30 dito – men det här är i mitt tycke en tämligen energisk, inspirerad och för all del också hyfsat snygg högtflygande actionrulle i förgången krigsmiljö, som inte på något sätt utger sig för att gå hela vägen i skräckhänseende, men som ändå på sitt sätt levererar det så kallade godset.

Moretz bidrager till filmens charm

Sedan måste jag också utdela en guldstjärna till Chloe Grace Moretz. Hon finns med i stort sett varje bild och bidrager onekligen till filmens charm med sitt intensiva allvarliga skådespeleri. Hon är aldrig i närheten av att antyda att det hennes karaktär gör någonsin är för over the top. Det hade trots allt varit väldigt enkelt att göra en diskret blinkning åt publiken då och då för att skoja till det.

Vad mer? Jo, det kan väl vara värt att nämna är också att det finns en twist vad gäller innehållet i Garrets väska, som förklarar exakt varför hon bordar planet oannonserad initialt, men den ska förbli hemlig fram till du trogne(?) läsare eventuellt väljer att se denna skapelse själv.

Skriven 2021-08-12

print

Våra samarbetspartners