JENS HANSEGÅRD : JORDENS SNÄLLASTE DJUR – det lönar sig inte att vara snäll och bli överkörd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bonnier Carlsen
Illustrationer: Anders Nyberg
Serie: Jordens fakta (del 9)
Läsålder: 6-9 år
Genre: Naturen
Antal sidor: 37
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-06-29

Vad är ett snällt djur? Den här boken, Jordens snällaste djur, definierar snällhet med hjälp av att citera Darwin.

Charles Darwins omdiskuterade Om arternas uppkomst redogjorde för ett naturfenomen som Darwin sa att han hade upptäckt – det naturliga urvalet. Han menade att den som anpassar sig till sin miljö klarar sig bäst. Och enligt Darwin var samhällen som hade snälla och hjälpsamma medlemmar bra på att anpassa sig. Snällhet och samarbete är livsviktigt för många av jordens livsformer. Överallt i naturen finns exempel på djur som lever i symbios.

Vem hittar Nemo i en giftig havsanemon?

Varje djur – eller djurpar – får här ett eget uppslag där de “snälla djuren” presenteras. Som kohäger och buffel, som haft ett gott samarbete genom tiderna. Istället för att gräva i marken efter mat följer kohägrar efter bufflar, eller andra stora betesdjur. De bökar i marken, och kohägrar följer efter och snappar upp ätbara godsaker – och dessutom äter fåglarna fästingar och flugor som bosatt sig på betesdjurens rygg. En win-win situation!

Kohägern har spridit sig mer än någon annan fågelart – eftersom den också anpassat sig till människors tamboskap och följt människor och deras djur över hela jorden …

Samarbetessystem finns också mellan strutsar och zebror, babianer och elefanter, clownfiskar och havsanemoner, vårtsvin och mungo …

Ofrivilligt samarbete blev världsberömt i och med bränderna i Australien

Men allt samarbete är inte frivilligt och lika belönande för alla djur. Sommaren 2020 rasade stora bränder i Australien, och då kom det rapporter om att vombater hade hjälpt smådjur att söka skydd undan elden i underjordiska tunnar. Vombater konstruerar tunnlar som kan bli uppåt 20 meter långa och ligga på fyra meters djup … Alltså, eldsäkert. Ja, olika smådjur, som koalor och små gnagare, hade mycket riktigt gömt sig i vombaternas tunnlar – men gästerna var synnerligen ovälkomna ur vombaternas synvinkel.

Mycket fakta i litet format

Det här är en lättläst och bra faktabok med tydliga illustrationer och informativ text – och mycket, mycket fakta i ett litet format. Så mycket fakta att de flesta vuxna inte känner till alla händelser och all bakgrundsinformation som författarna har kollat upp. Illustrationerna är träffande och ofta humoristiska och gör att alla fakta sitter som en smäck.

En intressant och informativ bok för djurvänner — men med den nackdelen att det verkar som om att djur kan anpassa sig till det mesta. Så är tyvärr inte fallet.

Det lönar sig inte att vara snäll och bli överkörd

Darwin hade förmodligen formulerat sig annorlunda om han levt idag. Det lönar sig inte att vara snäll och att bli överkörd. Fråga en överkörd igelkott – fast de säger så klart ingenting, och det är ju talande i sig – en halv miljon dör på vägarna årligen! Igelkotten minskar lika mycket i antal procentuellt som tigern – fast med mycket mindre medial uppståndelse.

En miljon arter är hotade

David Attenborough gjorde nyligen ett program där han varnade för det sjätte massutdöendet – EN MILJON djurarter är hotade – på grund av människan. Så då lönar det sig inte att vara snäll. Eller … människor borde kanske ha lärt sig från början att vara snällare, och att inte utrota andra. För det kommer en backlash. Pandemier, global uppvärmning, klimatskris, översvämningar och eldvådor är bara toppen på katastrof-isberget … som förresten håller på att smälta. Dödligt snabbt.

print

Våra samarbetspartners