LITE OM DRYCKER – en kort historielektion och anekdoter om den alkoholhaltiga sorten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det finns mycket att glädjas åt här i världen och tiden går snabbt. Trender kommer och går och en del saker som var helt ok för ett antal år sedan antingen bara försvinner, för att aldrig mer synas till eller förvisas till något kostymdrama från BBC. En trend som hållit i sig under åren är så klart öl och vin. Att alkohol finns med är inte helt överraskande. Mjölk var det bara barn och sjuka som drack.

Ett svaghetstecken

Öl för länge sedan innehöll faktiskt bara en bråkdel av den alkoholhalt som finns i dagens öl. Vikingarnas öl (eller mjöd) till exempel var för det mesta oftast att likna vid våra dagars svagdricka, och de resoluta mängder som delades ut till kroppsarbetare både i gamla Egypten och på våra egna segelskepp som Vasa, var också svaga. Tjänar ju inte mycket till att ha berusad arbetskraft! Öl var för övrigt också ett klurigt sätt att förvandla spannmål till ett mer lagringsbart livsmedel. Öl kan ju faktiskt betraktas som flytande bröd. Det höll en mätt och belåten och gjorde dagarna något lättare. Den låga alkoholhalten sparade också in på antalet kisspauser eftersom det är alkoholen i sig som är vattendrivande. Kan vara värt att tänka på nästa gång du beställer en stor stark. Numera finns det gott om lokala bryggerier som oftast har små märken med mycket smak.

Vin istället för vatten

Vin blandades ofta ut med vatten och på det sättet sänkte man alkoholhalten. Det dracks också ofta i bättre högrestånds kretsar och sågs som ett alternativ till att dricka vatten. Vattnet var ofta förorenat och det var inte helt ovanligt att det var förenat med direkt livsfara att dricka det. Ett glas vin trodde man var mycket bättre, vilket det ofta också var. Vin finns i en ryslig massa sorter och det hela har utvecklats till en vetenskap i sig själv med särskilda yrkesgrupper och kilometrar med böcker. Vin säljs på auktioner till astronomiska priser och att kunna välja vin och prata om bakgrunden till varje flaska är en klar kioskvältare vid de finare borden.

Brännvinsbältet – där man tog en sup för att komma igång

Sverige har ju tillhört och tillhör fortfarande det så kallade brännvinsbältet. En remsa på jordgloben där man har en särskild förkärlek för starka drycker. Norden och Ryssland brukar räknas dit och ibland inkluderar man också Storbritannien och Irland. Här i Sverige var det just brännvinet som bet sig fast. En sup på morgonen var ett bra sätt att komma igång och en till när man kom hem på kvällen för att markera att dagens slit var över. Supandet var utbrett och ett förhållandevis billigt och legitimt sätt att hålla en brysk verklighet stången. Den mesta spriten gjorde man själv och var inte av någon direkt hög kvalitet. Det samma gällde för den whisky och gin som producerades i Storbritannien.

När spriten blev ett problem

Spritbränningen började snart bli mer industriell till sin natur och fick också bättre kvalitet och högre priser. Allt gick hand i hand med den industriella revolutionen på 1800-talet. Det blev också en del av urbaniseringens baksidor, då folk trängdes samman i nedgångna kvarter i storstäderna. Spriten blev ett problem, både för arbetsgivarna (som inte ville ha fulla arbetare) och för politiken (som inte lyckades väcka arbetarna till den revolution man ansåg behövdes).

Restriktioner började införas, kyrkan drogs med i karusellen och plötsligt fick de tillnyktrande tjänstehjonen både en valsedel och en Bibel i handen. När man inte tyckte att det räckte infördes motbok (en bok som man fick visa fram vid inköp av sprit och reglerade hur mycket man fick köpa), och så småningom Vin & Sprit (som sköter inköpen), Systembolaget (som sköter försäljningen) och en aggressiv prispolitik omgärdad av rätt hårda restriktioner med åldersgränser och mycket begränsad försäljning och distribution.

Krogar och andra som vill sälja alkohol i olika former har också ett omfattande reglemente att ta sig igenom. Privat försäljning är helt förbjudet.

Alkohol i maten

Öl och vin i matlagningen är inte ett nytt fenomen. Det som kanske har blivit en trend under efterkrigstiden i västvärlden är hur man dricker dryckerna, till vad och vilka som bör drickas. De senaste decennierna har den trenden blivit ett mode som också är identitetsskapande. Det berättar lite om vem man är, eller vill vara och framför allt ger det en möjlighet att både inkludera och exkludera andra.

Men vad gäller då vin och öl i matlagningen? Det finns otaliga recept där något av de båda ingår. Öl används ofta som både en smakförstärkare och som ett sätt att möra kött. Ett bra svenskt exempel är sjömansbiff (som finns i olika varianter över hela världen) som förr oftast gjordes på de lite sämre eller segare köttbitarna som med ölens och långkokets hjälp blev till saftiga grytbitar. Idag används ofta lövbiff, men högrev i kombination med en rejäl tur på spisen eller i ugnen och öl fungerar minst lika bra. Man kan använda öl i brödbak, när man friterar (i smeten då, så klart) eller i soppor. Det är vanligast att använda mörkt öl, eftersom sockerhalten där också är högre. Prova gärna med en skvätt Guinness eller porter i hamburgaren nästa gång. Och missa inte den härliga portersteken där svartvinbärssaft och porter blandas till en fantastisk söndagsmiddag.

En överraskning för smaklökarna

Vin finns också med i många recept. Det franska receptet på Coq au vin med rödvin är en klassiker men egentligen bara en raffinerad kycklinggryta. Går alltså bra att föra över till en enklare vardagsvariant. Druvor i rödvinsgelé som en dessert (vitt vin går också bra) serverad i höga glas ser alltid mycket arbetat ut och är dessutom riktigt gott.

Faktum är att både öl och vin är alldeles utmärkt att använda i matlagningen som en liten överraskning för smaklökarna. En skvätt räcker långt och själva alkoholen kokar bort.

Utöver detta kan man också använda till exempel sherryvinäger för att sätta lite fart på sallader eller på den stekta kotletten. Prova till exempel att kombinera vanlig ättika med lite sherryvinäger nästa gång du kokar bruna bönor.

Alkohol är en viktig del av våra kulturtraditioner och kan användas i snart sagt alla sammanhang. Alltså, ta en tur bland hyllorna och bli inspirerad eller varför inte experimentera själv för att piffa upp den vanliga vardagsmaten. Skål!

Skriven 2021-08-10

print

Våra samarbetspartners