BETH O’LEARY : BARA PÅ BESÖK – varm, igenkännande relationsroman med allvar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Switch
Förlag: Prinz
Genre: Skönlitteratur, Feelgood
Antal sidor: 348
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-04

Leena är trött på London. Eileen är trött på Yorkshire. Lösningen är lika enkel som genial: de byter liv med varandra! Bara på prov. De kommer bara att vara på besök i varandras liv … men ett sådant besök är kanske precis vad de behöver? Och även vad alla andra i omgivningen behöver …

Leena och Eileen är bästa vänner – men också barnbarn och mormor. Leena bryter ihop på jobbet under en stor och viktig presentation och beordras två månaders tjänstledighet. Under den påtvingade ledigheten hinner sorgen efter hennes systers död komma ikapp henne. En sorg som drabbat Leena, Leenas mamma och Leenas mormor på olika sätt.

Går det att väcka bygemenskapens anda i London?

Eileen tar sig an livet i “swinging London” med nyfikenhet och stor entusiasm – även om hon i sitt stilla sinne anser att livet i London är livsfarligt (för många människor förflyttar sig och använder mobiltelefoner samtidigt!). Hennes liv i en liten by i Yorkshire är så annorlunda mot livet i London … och ändå inte. Även London är konstruerat som en rad små “byar” och Eileen ser till att få fart på bygemenskapen i Leenas hus. Eileen är som en livs levande “Fairy Godmother” som får fart på alla Leenas vänner, grannar och så vidare och omvandlar deras liv på omtumlande sätt.

Mysigt som i Midsomer – med basarer, vimplar, kakbak och fejder!

Leena i Yorkshire tar itu med Eileens trädgård, Eileens buttre granne, en bråkig hund och alla Eileens projekt. Eileen är engagerad i varje basar, varje event och varje kommitté du kan tänka dig. Det här är livet med scones, kakor och små färgglada vimplar! Som i en liten by i Midsomer, fast utan mord. Fast om blickar kunde döda … Utan att veta det klampar Leena in i en decennier lång grannfejd. Och på köpet blir hon förälskad i “fienden …”

Vad händer när det är dags att byta tillbaks?

Leena börjar trivas oförskämt bra i Yorkshire, bland alla kakbak och vimplar. Och Eileen stormtrivs i London. Men … allt är ju bara på prov. Vad händer när de måste byta tillbaka igen?

Bara på besök är en sällsynt bra relationsroman, med två huvudpersoner som man verkligen hejar på och trivs tillsammans med. Varm och igenkännande, men inte för sockrad.

Fördomar är till för att krossas!

Bara på besök är en ofta mörk och allvarstyngd bok som tar upp allt ifrån panikångest och sorgen efter en älskad systers död till fördomar mot äldre och vad de “borde” ägna sig åt.

Många olika typer av personer finns representerade bland huvudrollerna och birollerna. Det finns gott om olika original – både på landet och i staden!

Bara på besök är en härlig bokvärld att besöka!

print

Våra samarbetspartners