GÖTA KANAL 4: VINNA ELLER FÖRSVINNA – De spelar huvudrollerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

SF Studios och GF Studios presenterar nu stjärnorna som spelar de ledande rollerna i Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna. Per Andersson och Eva Röse spelar Emil och Petra, paret som handlingen kretsar kring och Tomas von Brömssen spelar Mats, Petras farbror. Filmen, som regisseras av Emma Molin, spelas in längs med Göta kanal under augusti och september och beräknas ha biopremiär i Sverige hösten 2022 följt av lansering på C More. SF Studios distribuerar filmen i Norden.

Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna är en familjeuppgörelse. När Emil och Petra, ägarna till båtvarvet, ska skilja sig kan de inte bestämma vem som ska få det och de enas om att göra bodelningen genom en tävling på Göta kanal, där vinnaren får varvet. Bland alla missöden och utmaningar som uppstår blommar humorn.

Eva Röse (Göta kanal 2 och 3, Rallybrudar, Heder) kommer i filmen spela Petra, som känns igen från de två föregående Göta kanal-filmerna. Hennes man Emil, som hon tävlar mot om båtvarvet, spelas av Per Andersson (Åsa-Nisse – wälkom to Knohult, Bröderna Karlsson, I rymden finns inga känslor). Tomas von Brömssen (Tårtgeneralen, Sune – Best man, Enkelstöten) spelar Mats, Petras farbror. Vid sidan av huvudrollerna kommer vi som vanligt se många älskvärda skådespelare, bland annat Björn Kjellman (Livet är en schlager, Kärlek & Anarki), Dilan Gwyn (Älska mig, Dracula Untold), Lottie Ejebrant (Sällskapsresan, Repmånad) och Sten Ljunggren (I nöd eller lust, Mig äger ingen).

”Det känns fantastiskt roligt att få vara en del av Göta kanal 4. Jag minns hur familjen samlades för att se den första filmen när jag var barn och det var som julafton. Att nu få vara med och sätta det klassiska filmkonceptet i en ny kontext känns väldigt fint, och det är extra roligt att få göra det tillsammans med både roliga och otroligt kompetenta människor”, säger Per Andersson.

”När jag fick frågan om att medverka i en ny Göta kanal sa jag nej eftersom vi redan åkt fram- och baklänges, så att säga. Sen fick jag veta att Emma skulle regissera och så läste jag Richards manus och började garva, vilket jag sällan gör vid läsning. Här har man lagt krut på relationerna och hittat en uppdaterad ingång. Om människor i olika åldrar kan få samlas och skratta igen i biomörkret efter detta år är allt vunnet. I folkets tjänst, så att säga”, säger Eva Röse.

Filmen regisseras av Emma Molin (Grotesco, Torpederna) och produceras av Anders Birkeland (Göta kanal 2 och 3, Så som i himmelen) och Göran Lindström (Göta kanal 1, 2 och 3, Så som i himmelen) för GF Studios i samproduktion med SF Studios, C More/TV4, Stiller Studios och Emma Molin Produktion. Manus är skrivet av Rikard Ulvshammar (Grotesco, Se upp för Jönssonligan och Åsa-Nisse – Wälkom to Knohult).

Inspelningen av Göta kanal 4 – Vinna eller försvinna spelas in under augusti och september 2021 längs med Göta kanal.

Per Andersson
Per Andersson är skådespelare och komiker. Bland de filmer han har medverkat i märks bland annat Åsa-Nisse – wälkom to Knohult, Bröderna Karlsson och I rymden finns inga känslor. Per är även en del av humorgruppen Grotesco och har i TV-sammanhang bland annat medverkat i Melodifestivalen, Parlamentet, Allsång på Skansen och Lotta på Liseberg. I sommar medverkar han i Sveriges största sommarturnén Diggiloo. Per har vunnit flera priser och utmärkelser, exempelvis Karamelodiktstipendiet (2016) och Lisebergsapplåden (2020).

Eva Röse
Eva Röse har senast synts i den mycket uppmärksammade TV-serien Heder, där hon både spelat en bärande roll och varit exekutiv producent. Genom åren har hon figurerat i många svenska filmer och TV-serier. Bland annat har hon spelat Maria Wern i filmatiseringarna av Anna Janssons bästsäljande kriminalromaner och haft huvudroller i filmer som Rallybrudar (2008) och Prästen i paradiset (2015). 2006 spelade hon en bärande roll i Göta kanal 2 och 2009 i Göta kanal 3. På teaterscenen har hon medverkat i uppsättningar på Kungliga Dramatiska Teatern och Stadsteatern i Stockholm. Hennes insatser har bland annat belönats med Carl Åkermarks stipendium, som delas ut av Svenska Akademien.

Tomas von Brömssen
Tomas von Brömssen är en av Sveriges mer erfarna skådespelare och har bland annat vunnit en Guldbagge för bästa manliga biroll (Lust och fägring stor, 1995) och Guldmasken för bästa manliga skådespelare (Återkomsten på Lisebergsteatern, 2008). 1976 blev han känd för en bred publik, då han spelade Herbert i TV-serien Albert & Herbert, som senare också blev julkalender. Sedan dess har han spelat i många prisbelönta filmer, TV-serier och revy- och teateruppsättningar. Bland övriga priser som Tomas har mottagit märks bland annat Karamelodiktstipendiet och Årets göteborgare.

Björn Kjellman
Björn har under sin långa karriär som skådespelare spelat i bland annat Adam & Eva (1997), Livet är en schlager (2000), Torka aldrig tårar utan handskar (2012), och senast den omtalade TV-serien Kärlek och anarki (2020). Han har bland annat tilldelats en Guldbagge för bästa manliga huvudroll (Vägen ut, 2000) och fått pris för bästa manliga musikalartist (Little Shop of Horrors, 1996). I början av året axlade han rollen som Stig i ICA:s klassiska reklamkoncept.

© SF Studios

print

Våra samarbetspartners