VH1:S BEHIND THE MUSIC gav liv åt artisternas historier – se serien på YouTube, och gläd dig åt en nystart

Klicka på bilden, för att se hela bilden

VH1 blev en gång i tiden räddaren i (musik)nöden en gång i tiden när MTV slutade visa den musik de en gång blev kända för att promota och ersatte den med trista dokusåpor. Ändå har jag i ärlighetens namn aldrig varit någon regelbunden konsument av kanalens utbud, vilket till större delen beror på att den under en längre tid bara ytterst sporadiskt gick att se i mitt och fruns kabelutbud innan den slutligen bara försvann.

Men när jag bara för några dagar sedan var inne och botaniserade efter någon video med 80-talets melodiösa hårdrockare Night Ranger i samband med författandet av intervjun med bandets trummis Kelly Keagy – som du kan läsa på annan plats här på sajten – fastnade mina ögon för det man pushade för i urvalsspalten till höger.

En av få (hård)rockande kvinnor

För vad dök upp där om inte ett antal episoder ur VH1:s dokumentärserie om diverse artister, Behind the Music. Jag föll för frestelsen att klicka på programmet om Styx, fortsatte direkt med det om Foreigner. Men det slutade inte där. Så sent som för några dagar sedan avnjöts historien om en av få (hård)rockande kvinnor, Pat Benatar. Det var då det slog mig att jag hade sett episoden om REO Speedwagon också bara för något år sedan.

Spände över alla genrer

Alla namn jag nämner här hör som (musik)konnässören säkert ser hör hemma i kategorin AOR eller melodiös hårdrock av sann 70- och 80-talsadel, men spektrat VH1 täckte in med sin serie spände verkligen över alla genrer från hip hop, disko och soul via boybands, pop, indie, rock av alla de slag och ända bort till grunge, hårdrock metal och slutligen humorparodier med världens bäst säljande skojare Weird Al Yankovic längst ut på andra sidan.

Började med Milli Vanilli

Jag formulerar mig i förfluten form här eftersom serien lades ner 2014. Den hade då rullat på i sjutton år med hela 274 episoder, och allt började 1997 med – tro det eller ej – Milli Vanilli, popduon som blev fångade med byxorna nere när det visade sig de bara läppsynkade. Det vokala tog ett gäng bestående av fyra studiosångare hand om under överinseende av tyske producenten Frank Farian (Boney M). Duon fick därefter vandra en plågsam artistisk ”walk of shame” av alla de slag. Men i Behind the Music fick de åtminstone chansen att ge sin sida av storyn.

Smittande koncept

Efter denna lika bisarra som sorgliga öppningsepisod fann Behind the Music snabbt sin form. På sisådär drygt 40 minuter skildrades artistens första stapplande steg, uppgången, medföljande kreativa motsättningar, privata problem, bråk, missbruk och den oftast oundvikliga nedgången. Allt förpackat i ett högt tempo med videosnuttar, liveklipp, korta kommentarer från berörda och en voiceover som gjorde helheten logisk och begriplig.

Ungefär som det hela framstår i episoderna jag nämnde initialt, och säga vad man vill, men konceptet är smittande. Om man har det minsta av musiknörd i sig är det svårt att sluta titta, och till stor glädje för alla oss som beskriver oss som en sådan har det nu blivit dags att damma av Behind the Music. En reboot är nämligen redan här i detta nu. Avsändare är streamingtjänsten Paramount+, och premiär var det så sent som nu i torsdags med en dubbelepisod med Ricky Martin och LL Cool J.

Ett tecken i tiden

Comebacken låter som musik i mina öron. Det har blivit dags för musiken får höras och avhandlas på musikkanalerna igen. Det är på tiden. Samtidigt är det definitivt en from önskan att idiotiskt doku-mög helt ska försvinna helt från deras tablåer. Idéerna för nya stupiditeter verkar till synes vara oändliga.

Således ter det sig inte bara betecknande utan kanske framförallt sorgligt att rebooten av Behind the Music inte sker på VH1, utan på en streamingtjänst för filmer och tv-serier. Ett tecken i tiden? Kanske det, och detta faktum kan vara öppet för tolkningar av både positivt och negativt snitt även om min syn på saken mest lutar åt det sistnämnda. För nog är det synd att musikkanalerna fortsätter nobba…ööh just det, musiken.

Skriven 2021-07-30

Hela listan över första säsongens Behind the Music-dokumentärer på Paramount+

29 juli : Ricky Martin
29 juli: LL Cool J

5 augusti: Huey Lewis
12 augusti: Busta Rhymes
19 augusti: Duran Duran
26 augusti: New Kids on the Block

2 september: Bret Michaels (Poison)
9 september: Fat Joe

print

Våra samarbetspartners