NIGHT RANGER – det albumaktuella bandet har lyckats hålla ihop i 40 år

Klicka på bilden, för att se hela bilden

(You Can) Still Rock In America skaldade de i en av sina tidigaste hits, men där är herrarna i Night Ranger allt väl blygsamma. För de har givetvis rockat “worldwide” när andan fallit på, och de har gjort det i sisådär fyrtio år. Ingenting har stoppat bandet, inte ens pandemin. Något nya albumet ATBPO (And the Band Played On) är ett handfast bevis på. Eller man kanske ännu hellre ska se verket ifråga som ett resultat av den spark i baken spridningen av coronasmittan innebar. Det menar i alla fall bandets sjungande trummis Kelly Keagy.

– Det stämmer. För vi hade egentligen ingen tanke på att göra något nytt innan, men eftersom vi helt plötsligt hade tid, sade vi “Låt oss sätta igång med skrivandet”. Därefter höll vi igång processen, och sedan började vi bli exalterade över det vi gjort.

Hemskt arbeta över internet

Kelly berättar att den kreativa processen i normala fall börjar med de tre kvarvarande originalmedlemmarna sångaren och basisten Jack Blades, gitarristen Brad Gillis och Kelly själv tillsammans i ett rum, men den här gången blev det mycket prat per telefon och skickande av filer över internet. Det var så sångerna byggdes upp. En rutin som var både tidsödande och störande, menar Kelly.

– Det var jäkla hemskt att arbeta på det viset. Jag satt hemma i Arizona och spelade in mina trummor, och de andra spelade också in i sina hemstudios. Jag hoppas vi aldrig behöver göra samma sak igen. Att försöka återskapa elektriciteten och magin vi brukar ha under sådana förhållanden…det är något man är beroende av. Vi vill kasta idéer mellan varandra, och det var plågsamt långsamt att göra det via internet.

Ingen press gjorde skivan bättre

– Men nu när allt är färdigt; blev slutresultatet som du tänkt dig från början?

– Mer än så. Jag är mer exalterad än vad jag hade trott. Jag hade gärna ersatt processen skivan kom till på, men vi var tvungna att anpassa oss, och i slutänden blev det en riktigt bra platta. Sångerna är toppen, och lyriken handlar om pandemin, lockdown och att inte kunna gå någonstans. Det blev en av våra bättre skivor eftersom ingen pressade oss.

Folk dog och for illa

Kelly medger emellertid att bandet undrade om de hade något att säga efter att ha gjort ett helt dussin skivor redan, men det var här pandemin kom in I bilden. I den nya vardagen blev alla bombarderade med information, och oroade sig för allting.

– Vi är alla glada över att vi är vid god hälsa, men vi såg hur folk runt om oss dog, for illa och blev sjuka. Det fick våra egon att falla till marken, och vi insåg vad som var viktigt. Samtidigt fick vi ny energi, som vi var tvungna att använda för att kunna uttrycka våra känslor kring allt det där.

Om att bryta sig ut från lockdown

– Så jag antar att en gamla fans som har följt er sedan ni började kommer att bli lyckliga?

– Yeah, de har reagerat bra på de första singlarna (Breakout, Bring It All Home to Me), och i söndags (läs den 11 juli) var första gången vi fick möjlighet att spela Breakout live. Vi spelade i Wisconsin och publiken var väldigt positiv. Det var toppen att den var med i setlistan. Brad skrev musiken, och Jack skrev texten, och plötsligt insåg vi att den handlade om att bryta sig ut från lockdown.

Tar inte till sig det negativa

Att Kelly och hans bandkollegor är nöjda med nya verket råder det knappast någon tvekan om, och att döma av de ovannämnda två smakproven undertecknad hört hittills är Night Ranger inne en stark kreativ period som hedrar det förflutna. Och gamla beundrare håller med: kommentatorsfälten på sångerna ifråga är fullsmockade med uppmuntrande tillrop. Samtidigt har San Fránsisco-combon i likhet med otaliga andra melodiska hårdrocksband alltid tvingats dras med negativa omdömen från kritikerna utanför rockmagasinen. Fast det vore förstås synd att påstå att någon i kvintetten bryr sig.

– Well, jag menar för att vi ska kunna vara de vi är kan vi inte ta till oss det negativa. För att vara lyckliga kan vi inte lyssna på sådant. Vi vill befinna oss precis där vi är. Det handlar inte om vad kritikerna “vet” är bra, det handlar om att vi vill vara på exakt rätt punkt när vi skriver. Om folk sedan inte gillar det är det deras val. Men för vår egen del måste vi vara positiva. Sedan gör kritikerna sin grej, de kritiserar.

Försöker inte uppfinna hjulet igen

– Fast jag kan tycka att de ofta ägnar sig väl mycket åt att tycka och alldeles för lite åt att berätta vad det är de skriver om?

– Ja, jag antar att det kanske varit bättre om de rapporterade mer. Det hade tagit bort åsiktsinslaget i det hela. Sedan är det så, you know, att vi inte försöker uppfinna hjulet en gång till. Däremot försöker vi skapa poesi och mixa det med melodier och instrument på bästa sätt.

Förvånad över att det varat så länge

Men bra kritik eller inte. Det spelar ingen roll. Night Ranger har haft en osannolikt lång karriär som sträcker sig från 1979 om man räknar de tidiga inkarnationerna under namnen Stereo och Ranger, och ingen kan säga annat än att framgångarna varit avsevärda. Sjutton miljoner sålda album och dussinet hits på Billboardlistan säger en del om framgångarnas omfattning, så det är givet att Kelly är mer än nöjd med sitt liv i Night Ranger-land så här långt.

– Jag tycker det verkligen det har varit en toppen-åktur. Jag är förvånad att det varat så länge. I slutet på 80-talet tog vi ett break på sådär fyra år, men för övrigt har vi hållit ihop fram till nu. Så jag är väldigt tacksam. Jag har dessa fantastiska vänner som jag gör musik med, och det känns som om vi kommer att fortsätta i många år till.

Ser inget slut

– Ändå närmar sig såväl du som Brad och Jack de sjuttio?

– Ja, det är intressant det där med att vara med i ett rockband. För initialt var det en ung mans grej, och idag är Stones äldst, och de “gör det” fortfarande. Men jag tror att om man behandlar kropp och själ väl kan man fortsätta så länge man har passionen, driven, kärleken och allt det där kvar. Och det har vi, så jag ser inget slut på det.

De första åren var otroliga

– Vad har varit höjdpunkterna för dig personligen?

– Well, jag tycker självklart att det var när vi började få framgång. Man vet aldrig hur man ska reagera på något sådant, men de första fyra, fem åren var otroliga. Som att få åka till Japan, och uppleva entusiasmen där. Vi gjorde en del bra skivor då, och de tre första bara fortsatte sälja samtidigt som vi fick spela för mer och mer människor. Så det var sådana saker. Jag blev så chockad och glad när folk tog emot musiken och gjorde den till sin.

Fastnade i excesserna

– Men hur svårt var det att hålla fötterna på jorden då? Jag frågar för 80-talet var ökänt för sina excesser?

– Well, jag fastnade onekligen i det där under några år. Men jag tog mig ur det, och när jag var tillbaka lät jag musiken vara min drog. De flesta av oss hade tur som varken blev sjuka eller dog, men jag hade många vänner som gick bort på grund av det där. Därför bestämde jag mig tidigt för att det inte var det rätta sättet att vara kreativ på. Det var inte positivt. Vi insåg alla att vi var tvungna att lägga av om vi skulle kunna fortsätta vara tillsammans.

Friar hellre än fäller

– Men bortsett från det; vad är det annars som gjort att du, Brad och Jack har lyckats hålla samman under alla dessa år?

– Du vet, vi är en familj, vi växte upp tillsammans, och när man gjort det inser man också när någon behöver stöttas. Sedan kommunicerar vi väldigt bra också. Vi tar ingenting för personligt, ingen blir upprörd om någon inte gillar ens idé. Sedan friar vi alltid hellre än fäller. Vi lämnar inte något därhän, vi prövar istället. Vi har spelrum att uttrycka oss.

Blev ren under bandets break

– Men jag antar att det likväl fanns en tid då ni funderade på att lägga av. Inget band av Night Rangers sort hade det lätt då med tanke på grungens framfart?

– Jag menar, 90-talet var tufft får att vi inte trodde vi kunde vara oss själva, så när grungen kom tog vi ett break. Det var då jag blev ren. Jag slutade röka dricka och droga, och jag har inte rört någonting sedan dess. Vid det laget hade det blivit en stor distraktion när vi turnerade, så det hade blivit dags.

Kommer tillbaka till Sweden Rock

– Hur ser du på framtiden nu?

Framtiden ser riktigt bra ut. Vi är så exalterade. Vi får fler och fler speldatum hela tiden. Närmast kommer vi att spela på en stor festival, och sedan bara fortsätter det resten av året. Japan är redan bokat nästa år. Om vi är bokade till Sweden Rock? Det är vi absolut. Vi vill verkligen komma tillbaka.

Bättre med åldern om passionen finns där

– Slutligen måste jag säga att det är svårt att tro att du fyller sjuttio nästa år när jag ser de senaste videorna. Du verkar vara i utmärkt form?

– Tack. Det har säkert att göra med fin siciliansk olivolja på mammas sida haha. Men jag är en bättre musiker än på 80-talet. Jag tror man blir bättre med åldern om passionen finns där. Så jag fortsätter nog tio år till.

Skriven 2021-07-28

print

Våra samarbetspartners