THE ICE ROAD – en gedigen actionhistoria, och Liam Neeson är alltid en tillgång

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jonathan Hensleigh
Skådespelare: Liam Neeson, Marcus Thomas, Amber Midthunter, Benjamin Walker, Laurence Fishburne
Premiär: 2021-07-30
Betyg: 3

Har ni tänkt på att barn på frågan vad de vill bli när de blir stora ofta väljer yrken som polis, brandman, advokat eller läkare I USA hade de också också lagt till “trucker” på listan.

I Hollywood har alltid dessa yrken haft ett skimmer av hjältedåd och idolskap (tänk Perry Mason och Dr Kildare) över sig, och inom countrymusiken har om och kring lastbilschauffören en hel genre grenat ut sig med låtar som I’m moving on och Six Days on the Road, som mycket riktigt fungerar som bakgrundsmusik i The Ice Road.

Upplagt för ragnarök och svavel i kylan

En trucker är vår tids cowboy med hästen utbytt mot en lastbil. Liam Neeson och hans utvecklingsstörde bror dundrar runt på vägarna, men på grund av brodern är han ofta utan jobb. När en diamantgruva i norra Kanada rasar samman och bolaget måste få dit räddningsutrustning snarast ser bröderna en chans till snabba, om än inte lättförtjänta pengar. Transportvägen är av naturliga skäl livsfarlig, och det ljusskygga bolaget har också fått med en sabotör på resan så det är upplagt för ragnarök och svavel mitt i kylan.

Liam Neeson vår tids svar på Gary Cooper

Om och kring lastbilschaufförens vedermödor har med varierande resultat sett dagens ljus men fortfarande är väl Henri-Georges Clouzots Fruktans lön den ultimata om Yves Montans och Charles Vanels nitroglyserintransport.

Annars är The Ice Road en gedigen actionhistoria och Liam Neeson är alltid en tillgång eftersom han är en bra skådespelare (Shindlers list, Les Miserables), som insett att det är i actiongenren pengarna finns, och kan tillåta sig agera därefter. Alltså som väderbiten och fåordig och vår tids svar på Gary Cooper. Miljön och atmosfären bidrar också det det med råge tillfredsställande resultatet.

Skriven 2021-07-29

print

Våra samarbetspartners