BILLIE EILISH : AV BILLIE EILISH – fullmatad lyxig bilderbok och ett vanityprojekt med ärliga avsikter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: By Billie Eilish
Förlag: Bookmark
Översättning: Karin Wijk
Genre: Konst & underhållning, Musikaler
Antal sidor: 336
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-11

En massiv coffee table book av och med lika heta som hypade Billie Eilish? Vad sjutton, är min första reaktion. Hon har ju inte ens fyllt tjugo, det gör hon inte förrän i slutet på december. Dessutom har tonåringen i skrivande stund bara släppt en ep och två album – nya albumet Happier than Ever släpps idag 30 juli. Så vad är egentligen grejen? Förr om åren släppte artister möjligen en sådan här tegelsten först när de varit aktiva i decennier och varit mer eller mindre etablerade lika länge.

Men nuförtiden ska karriärcykeln för en nybakad artist gå så sanslöst fort att det blir löjligt. I internetålderns raketsnabba tidevarv där nya singlar och videos, snarare än ett album ska hålla intresset uppe har den gängse uppfattningen om vad som kan betecknas som en lämplig tidsram att göra vissa saker snedvridits in absurdum. Stressande, en hederssak, eller?

Var passar boken in?

Så med all respekt; även om man nu försöker köpa tanken med den här boken – att ge en personlig inblick i vem Billie Eilish är – så kan man onekligen undra var den passar in ur en kommersiell synvinkel hos hennes fans. Har de verkligen längtat efter en lyxbok som denna. Vi talar trots allt om en generation som lever med sociala medier, och ser dessa som den mesta och bästa informationskällan.

Insikten existerar inte

Sedan köper jag gärna att Eilish själv haft ärliga avsikter med detta alster, men det vilar samtidigt oundvikligen drag av vanityproject över det hela, men det tror jag faktiskt till hennes försvar inte ens hon förstått, än mindre köpt om man berättat för henne. Det är liksom sådant som inte ens verkar finnas på kartan för millenniegenerationen. Den insikten existerar inte hos en del unga artister. Att pröva och göra allt är bara självklart om tillfälle bjuds eller kanske snarare efterfrågas.

Lämnar inte många stenar orörda

Och på tal om just det som bjuds. Vad är det som man serveras i Av Billie Eilish? Tja, bilder, bilder och åter bilder och inte så mycket mer. Om jag säger så här; översättaren Karin Wijk har inte direkt behövt förta sig. Många foton får tala för sig själv medan resten ackompanjeras av en blygsamt kort, om än personlig mening av sångerskan.

Fast för de som vill uppleva sångerskan i alla möjligt situationer är det här förstås en maffig sak som inte lämnar många stenar orörda. Det blir sådant som Billie Eilish på Grammyfest, Oscarsgala och på James Bond-location med kompositören Hans Zimmer.

Som bebis, toddler och trulig tween

Självklart vankas det även multum av musikrelaterade inslag. Idel konsertbilder mixas med tittar backstage, nedslag på videoshoots och träffar med fans.

Ja, också får man sig till livs en hel del privata bilder ända från vaggan till nutid. Alla som undrat hur Eilish såg ut som bebis, toddler och trulig tween får sitt lystmäte här. Och ja, visst figurerar även de närmaste i familjen här och där.

Mycket och varierat (bild)värde för pengarna

Fullmatat är således bara förnamnet även om jag personligen nu tycker det blir lite tunt med bara mestadels bilder utan förklaringar. Lite mer reflektioner och minnen hade gärna fått skrivas ner för substansens skull.

Men som det heter, en bild säger mer än tusen ord, så det är möjligt att hardcorefansen nöjer sig med alla bilderna och inte så mycket mer. För det ska trots allt inte stickas under stol med att den som inhandlar Av Billie Eilish får både mycket och varierat (bild)värde för pengarna på ett både personligt och professionellt plan.

Läs mer om boken här

print

Våra samarbetspartners