BLOOD RED SKY – okej, men väl långt om vampyrer och brutala kapare på hög nivå

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Thorwarth
Skådespelare: Peri Baumeister, Carl Anton Koch, Alexander Scheer, Kais Setti, Gordon Brown
Land: Tyskland, USA
År: 2021
Genre: Action, Skräck, Thriller
Längd: 123 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Nu blir det tyskt här på JPS Media! Ännu en Netflixpremiär, ännu en Netflixproduktion, denna gång en tysk film – som samproducerats med USA och Tjeckien. De är lite märkliga på Netflix när det gäller premiärer. Jag fick ett pushmeddelande från Netflix igår om att filmen nu finns att se – men premiärdatum verkar ha varit den 23:e juli. Varför fick jag inget meddelande då? Detta sker för jämnan.

Nå. Det finns ett par grejor filmskapare måste lära sig, ett par grejor som sällan uppskattas: en grej är förstås att låta en film hålla på åt helvete för länge. Blood Red Sky är en typisk 85-minutersfilm. Den innehåller bara material för 85 minuter. Men varar den 85 minuter? Nej, den varar två timmar och tre minuter. Jag tröttnade efter 85 minuter, så resten av speltiden satt jag bara och väntade på att filmen skulle sluta.

Mystiskt flygplan landar

En annan oönskad grej, är att börja med slutet, för att sedan berätta storyn i en lång flashback. Det tillför sällan någonting – tvärtom. Publiken sitter i de flesta fall bara och väntar på slutet vi redan sett. Visst, ibland kommer det någon twist, en slutknorr, men det finns i stort sett aldrig någon orsak till att inte börja från början.

Blood Red Sky, som regisserats av Peter Thorwarth, börjar med slutet. Liksom i Umberto Lenzis Nightmare City inleds Thorwarths film med att ett mystiskt flygplan landar på en flygplats. En insatsstyrka sitter beredd. Vad har skett ombord? Vem är mannen i cockpiten? En liten pojke, Elias (Carl Anton Koch), klättrar ut ur planet.

Vampyrism och brutala kapare

… Därefter följer Elias’ berättelse om vad som hände. Pojkens mor, Nadja (Peri Baumeister), är svårt sjuk. Vi får intryck av att hon har cancer – men så är inte fallet. Nej, Nadja är något slags vampyr – hon förvandlas till ett blodsugande monster. I en flashback i flashbacken för vi se hur det gick till när hon blev biten.

Nadja kan hejda vampyrismen med hjälp av en medicin, och nu ska hon tillsammans med Elias flyga till en klinik i USA. Tyvärr hamnar mor och son på samma plan som ett gäng brutala kapare, eller om de nu är terrorister, vars ledare spelas av Dominic Purcell. En av kaparna är en bindgalen psykopat, som med stor inlevelse spelas av Alexander Scheer.

Tumult uppstår, och den ende som kan stoppa kaparna är Nadja, som förvandlas till vampyr. Blodbad följer. Tyvärr förvandlas de som blir bitna till vampyrer de med, så det blir ännu mer blodbad.

Kan ta den märkliga logiken

Blood Red Sky får väl sägas vara en okej film. Den är hyfsad. Det största problemet med filmen är alltså att den håller på ungefär fyrtio minuter för länge. Logiken i storyn är kanske lite märklig emellanåt, men det kan jag ta. Det handlar trots allt om monster ombord på ett flygplan. Jag sätter ett snällt betyg.

Filmen innehåller repliker som “Finns det någon ombord som kan flyga ett plan?” och “Finns det en doktor ombord?”. Jag saknade repliken “And don’t call me Shirley!” och en nunna med gitarr.

Skriven 2021-07-28

print

Våra samarbetspartners