A CINDERELLA STORY: STARSTRUCK – Askunge-update som inte går av för hackor

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michelle Johnston
Skådespelare: Bailee Madison, Michael Evans Behling, April Telek, Lillian Doucet-Roche, Richard Harmon
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Familj, Komedi
Längd: 96 minuter
Format: DVD
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 4

Sensmoralen i en äkta Askungesaga är inte att gifta sig rikt – utan att hitta något meningsfullt att göra. Charles Perrault påpekade redan på 1600-talet att de vackra, men ytliga, styvsystrarna var så elaka eftersom de bara höll på med meningslösa saker … I denna moderna version håller Askungen fortfarande på med att ta hand om alla sina djur på gården, medan styvsyskonen håller på med sin TikTok eller med att skryta om sina 37 följare på instagram … Gissa vem som får drömkillen på slutet?

Det spelar förresten ingen roll om styvsyskonen är killar eller tjejer – i denna version spelas de av en kille och en tjej. En Askunge skulle också kunna spelas av en kille. (Till exempel: i den klassiska sagan Askepåten har en kille i huvudrollen som Askungen). Här i denna version byter Askungen roll mellan att vara tjej och kille – ungefär som i en klassisk Shakespearekomedi.

A Cinderella Story: Starstruck är den klassiska Askungesagan med en modern countrymusikal-twist – och man har även fått med lite av sagan Fantastiska Wilbur på ett hörn! Kan det göras mer passande?

En riktig Askunge är en “country girl” som odlar ekologiskt

Visst, det finns över 500 versioner av folksagan runtom i världen, men i den mest kända och spridda versionen, den av fransmannen Charles Perrault, är Askungen en “country girl” som lever på landet med sina djur och odlar ekologiska grönsaker – det är därför det finns tillgång på pumpa att förvandla till en stilig vagn. A Cinderella Story: Starstruck fångar livet på landet i ett musikaliskt nötskal.

Bailee Madison spelar Finley, filmens Askungen, och hon har massor av djur att sjunga för och att interagera med. Kor, höns, hästar, getter … och sist men inte minst en mycket egensinnig liten gris.

Jon Hamm som en modern Wilbur

Den elaka styvmodern har måhända ärvt ranchen i fråga, men det hindrar inte Finley från att ta hand om den – djuren är ju hennes kära vänner, och det finns kor att mjölka, hästar att rykta och rida, höns att mata och samla in ägg från, egna grönsaker att hacka till sallad … och mest av allt: här finns hennes bäste vän Jon Hamm – som är en fläckig liten gris. Extremt söt och karismatisk och en riktig “Fantastiska Wilbur”! I USA är den största sagoklassikern Charlottes Web-sagan har den svenska titeln Fantastiska Wilbur, och intrigen är att Charlotte ska rädda sin vän Wilbur från att slaktas.

Finleys primära mål är inte att hitta en prins utan att …
1) se till att ingen gör skinka av Jon Hamm
2) ta hand om sin gård
3) bli känd skådespelerska

Gör sin audition – som två olika personer

När en stor produktion kommer till den lilla staden för att spela in en musikalisk version av legenden om Billy the Kid, komplett med sång och dansnummer, så tror Finley att hennes lycka är gjord.

Men hon lyckas inte med sin audition, regissören vill bara ha snygga, sexiga saloontjejer, så Finley kommer på den geniala idén att göra en ny audition förklädd till kille. Hon antar namnet Finn. Huckleberry Finn. “Mina föräldrar var stora Mark Twain fans!” Regissören älskar Huck Finn och allt som inte dög när Finley var tjej är nu genialiskt när hon är kille.

Finleys söta (men lite korkade) styvsyster blir störtförälskad i Huck, drömprinsen som spelar Billy the Kid i filmen blir också förtjust i Huck … Men han är också kär i Finley … Och kärlekskarusellen är i full gång.

Mer Trettondagsafton än Kung Lear

Det intressanta med den här Askungevarianten är att man verkligen skruvat till genustänket. Vad är manligt, vad är kvinnligt, vilka är förväntningarna, vem får beröm för vad och varför … ? Shakespeares mest Askungeaktiga pjäs må vara Kung Lear (en snäll tjej, två elaka systrar) men det här är mer likt Trettondagsafton och Som ni behagar, och de farsartade komedierna med gott humör där alla blir kära i alla över alla gränser … Madison är mycket bra både som Finley och Finn.

Drömprinsen är precis lagom drömprinsig – och i en modern twist: det är Askunge-Finley som är rik. Det visar sig att hon äger en stor ranch, och där tar killen jobb så att Finley ska kunna resa och jobba som skådespelerska, medan han tar hand om Jon Hamm och alla de andra djuren.

Den räddande grisen i nöden

Den elaka trion stjäl så när showen. De spelar alla över och är så härligt “camp” och överdrivna på alla sätt och vis. Styvmodern och styvsystern är mest av allt blonda virrpannor, det är styvbrodern som är det elaka geniet (även enligt honom själv) och som låser in Askungen Finley i tornet, eller snarare i ladan. Och det är ingen prins som räddar henne – utan den modige lille grisen Jon Hamm. Som är upptränad till att göra alla sina egna stunts. Ja, alla djur spelas av riktiga djurskådespelare. Inga CGI-travestier här. Inget går upp emot riktiga djur och riktiga tränare och deras gedigna kunnande. Och grisar är riktigt listiga och läraktiga. Smartare än hundar – men inte riktigt lika lydiga alla gånger. Vilket vi får se prov på både i själva filmen och i bakom scenerna materialet …

Madison – född countrystjärna

Extra kul är att denna Askunge-musikal har ett modernt countrystuk rätt igenom hela filmen. Madison verkar vara som gjord för att vara countrystjärna.

Massor av härliga djur som spelar sig själva, en sjungande och dansande ensemble, en charmig hjältinna och världens smartaste gris … Det här är en Askunge-update som inte går av för hackor. Och spänningen mellan Huck Finn och Billy the Kid ger en snygg Brokeback Mountain vibb till filmen som filmas i själva filmen. Askungen får en amerikansk western uppdatering samtidigt som den klassiska westerngenren får en samtida musikalisk uppdatering med modernt genustänk och en ny twist.

En väl förvaltad franchise

A Cinderella Story är en franchise från Warner Bros och samma regissör och samma team har förvaltat och förnyat idén gång på gång – men Starstruck, den sjätte filmen i serien, är absolut den bästa. Det är något med Askungen i country western musikal tappning och med Fantastiska Wilbur och Brokeback Mountain-cowboy mashup som bara funkar!

Fantastiska Askungen! Må hon och Jon Hamm länge leva lyckliga tillsammans!

Skriven 2021-07-26

print

Våra samarbetspartners