BIET MAYA OCH DET GYLLENE ÄGGET – barnvänligt med skyhög generationsklyfta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Maya the Bee 3: The Golden Orb
Regi: Noel Cleary
Originalröster: Coco Jack Gillies, Benson Jack Anthony, Jimmy James Eaton, Tess Meyer, Justine Clarke
Svenska röster: Birgitte Söndergaard, Fredde Granberg, Anna Sahlin, Anton Körberg, Anna Isbäck
Premiär: 2021-07-23
Betyg: 3

Det faktum att vi med Biet Maya och det gyllene ägget avverkar tredje filmen om det lilla flitiga biet och hennes öden och äventyr är kvitto så gott som något på att filmerna fångat upp sin målgrupp. Biet Maya kom 2014 och Biet Mayas honungsäventyr 2018, så den öronmärkta publiken som var mellan 2 och 5 år är nu säkert “over the hill” för Mayas nya eskapader.

Det är alltså läge för en ny återväxt och varför inte? Det hela går ut på att kompisarna Maya och Willy yrvaket vaknar efter vinterdvalan och får i sin ägo ett gyllene ägg som visar sig innehålla en liten prinsessa.

Biet Maya var ursprungligen en tv-serie. Den baserades i sin tur på den tyske barnboksförfattaren Waldemar Bonsels böcker, som skrevs för mer än 100 år sedan.

Inga tunga budskap trycks ner i näbben

Jag noterar med glädje att Maya reservationslöst vänder sig till barnen, och helt undviker blinkningar och referenser som stryker föräldrarna medhårs. Visst finns här en lågmäld sensmoral om vänskap och solidaritet, men inga tunga budskap trycks ner i näbben på publiken.

Visuella ögonfägnaden får leva sitt eget liv

Det är charmigt, gulligt och färgsprakande med roliga figurer och en handling som inte behöver förklaras i ord, utan låter den visuella ögonfägnaden leva sitt eget liv.

De svenska rösterna är nödvändiga och fungerar friktionsfritt, vilket ju inte alltid är fallet i animerade rullar. Mycket barnvänligt alltså, men generationsklyftan är skyhög.

Skriven 2021-07-22

print

Våra samarbetspartners