FEAR STREET PART I: 1994 – ingen Scream, men godset levereras trots allt. Typ

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Leigh Janiak
Skådespelare: Kiana Madeira, Olivia Scott Welch, Benjamin Flores Jr., Julia Rehwald, Maya Hawke
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Mysterium, Skräck
Längd: 107 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Tydligen är Fear Street och dess två uppföljare baserade på böcker av en viss R.L. Stine, alias Robert Lawrence. Vilket jag antar att de flesta inte bryr sig nämnvärt om. De förutsätter det är en slasher kort och gott. Vilket det också är. I alla fall i grund och botten. Men historien försöker onekligen vara något mer.

Något skildringen av motsättningar mellan två näraliggande hålor, det smått nergångna Shadyside och det lite sådär lagom posha Sunnyvale utgör en tydlig markering om. Detta illustreras via en relation på dekis mellan coola Deena och den ”duktiga flickan” Samantha. Sistnämndas familj har på sistone flyttat till Sunnyvale, något som resulterat i att kärleken runnit ut i sanden alternativt satts på vänt.

Förbannelse anno dazymal

Men denna olyckssaliga lesbiska kärlekshistoria är förstås inte det främsta argumentet för att bänka sig för detta första Fear Street-kapitel. Även om jag är den förste att önska de berörda all lycka innan eftertexterna börjar rulla. Såklart det inte är. Nej, det är givetvis något mycket hemskare. Såsom en förbannelse modell anno dazumal och i ännu högre utsträckning brutal blodsutgjutelse åsamkad av ett tosing iförd skelettmask, och han eller hon är inte den ende, bör tilläggas.

Priset för bästa blodbesudlade variant

Eftersom morden är relaterade till den där förbannelsen kan liksom i stort sett vad som helst hända, inklusive att fler galenpannor plötsligt kan dyka upp ur mörkret och göra processen kort med filmens stackars protagonister. Priset för bästa blodbesudlade variant på temat inkluderar för övrigt en brödskivare av mataffärformat, och här låter jag dig som läser själv fantisera om hur dess effekt ter sig när en människa istället för ett bröd är involverat. Men en yxa i huvudet är förstås aldrig fel det heller när det vankas favoriter i slasherpåsen.

I filmens klimax har Deena, hennes datanördige bror och Samantha samlat sig för en slugiltig strid med de mordiska väsena tillsammans med sina udda vänner, och man kan väl säga som så att alla inte kommer levande ifrån denna sammandrabbning.

Inte i närheten av att vara lika smart

Av någon anledning har många utländska kollegor varit snabba att jämföra Fear Street Part One: 1994 med Scream och dess uppföljare. Okej, jag förstår i viss mån tanken. Men det här rullen är inte i närheten av att vara lika snygg, gediget regisserad eller framförallt, smart. Visst, spänningsscenerna är långt ifrån oävna, och det är ett vettigt drag att försöka ge karaktärerna lite mer kött på benen än vanligt för att vi som tittar ska orka bry oss om ifall de lever eller dör, men Leigh Janak har likväl en bit kvar innan hon når Wes Cravens klass.

Både lite halt och lytt

Följaktligen ska därmed också erkännas att betyget förmodligen är lite väl snällt. ”Trean” är både lite halt och lytt, som min kollega Roland Klinteberg här på sajten skulle uttrycka saken. Inte minst blir vattentrampandet tydligt en del sådär halvvägs. Vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att väl generösa speltiden. Fast med detta sagt; för de av oss som kan uppskatta den här typen av filmunderhållning kan det här likväl vara värt en titt. Godset levereras trots allt. Typ.

Skriven 2021-07-15

print

Våra samarbetspartners