FAST & FURIOUS 9 – svulstigare än någonsin när uppumpade actionsekvenser går över gränsen för parodi

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: F9: The Fast Saga
Regi: Justin Lin
Skådespelare: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordan Brewster, Tyrese Gibson, Chris ”Ludacris” Bridges
Premiär: 2021-07-16
Betyg: 2

Justin Lin har tagit Fast & Furious-serien från ”treans” renodlat bilporrigt gatuorienterade och mer avskalade ungdomliga ton till en svulstig actionnivå och högsta blockbusterstatus. Någonstans med ”femman” hade formen hittats, och på något sätt hade serien där och då förvandlats till något som kunde och måhända även skulle konkurrera med väl inkörda koncept som James Bond och Mission Impossible. Fast utan dessa seriers känsla för stil, finess och elegans, bör tilläggas.

Så när regissören nu återvänder bakom kameran till sitt filmiska skötebarn efter att ha hoppat över jobbet med del sju och åtta är formatet ännu större och (bil)stuntsen mer sanslösa än någonsin.

Befängt bara förnamnet

Vad har vi inte gjort tidigare, verkar den manusförfattande regissören och hans skrivarkollega Daniel Casey ha frågat varandra, varpå båda unisont svarat ”Kört ut i rymden”, och den idén har de uppenbarligen tagit vara på.

Befängt är bara förnamnet, och det finns förstås inte minsta gnutta trovärdighet i tilltaget, men lite kul är det väl trots allt ändå.

Går över gränsen för parodi

Annars är det väl just det som är problemet med de mest uppumpade actionsekvenserna. De går över gränsen för vad som ter sig möjligt. I många andra actionfokuserade filmer, typ ovannämnda finns det en vilja att göra det hela trovärdigt, men Lin går över gränsen för parodi betydligt mer än en gång här. Och vem vet, det kanske är meningen eftersom publiken förmodligen ändå är med på noterna, och då har det ju ingen betydelse.

Men visst, underhållningsvärdet finns förstås alltjämt kvar om man väljer att ignorera det faktum att det hela saknar all känsla för vett och sans.

Charlize Therons Cipher dam på täppan

Storyn då; ja, den är förstås som sig bör och förväntat lövtunn, men den involverar en riking och pappas gosse till terrorist som anlitat Dominic Torettos sedan länge försvunne strulputte till bror, Chad att göra grovjobbet. I vanlig ordning är deras gemensamma plan relaterad till temat ”ta över världen”, och i bakgrunden inlåst i en glaslåda väntar Charlize Therons iskalla skurk Cipher på sin chans att bli dam på täppan.

Familjebudskapet bankas in med slägga

Ja, ungefär så går historien, och mellan alla galna actionsekvenser bankas budskapet om vikten av familjen in med slägga titt som tätt, och då avses givetvis både den biologiska sorten och alla vänner som är med på resan mot den avslutande grillaftonen hos paret Dom och Letty alias Michelle Rodriguez, någonstans i L.A.

Slutet gott allting gott för den här gången. Men frukta ej ni som redan suktar efter en fortsättning. Den kommer, och då är Jason Stathams Deckard Shaw att döma av eftertextens hemliga filmsnutt tillbaka.

Skriven 2021-07-13

print

Våra samarbetspartners