THE 8TH NIGHT – förvirrad sydkoreansk skräck om legend och dödlig demon

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Je8ileui Bam
Regi: Kim Tae-hyung
Skådespelare: Lee Sung-min, Park Hae-joon, Kim Yoo-jeong, Nam Da-reum, Kim Dong-young
Land: Sydkorea
År: 2021
Genre: Skräck, Thriller
Längd: 115 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en premiär på en Netflixproduktion, ännu en skräckfilm, denna gång från Sydkorea.

… Men denna recension blir nog inte som vanligt. Jag begrep nämligen ingenting av The 8th Night, som regisserats av Kim Tae Hyung. Jag tappade tråden nästan omgående. Jag fattade halv sju av den här filmen.

Kommer fatta vad det går ut på

Filmen inleds med en berättarröst som berättar bakgrunden till historien, det handlar om en legend om … vad det nu var. Jag vet inte. Jag var inte tillräckligt uppmärksam här. Demoner och grejor är det i varje fall. Jag tänkte att det reder sig nog ändå, jag kommer snart att fatta vad det går ut på. Inte fan gjorde jag det.

I en öken någonstans kommer en koreansk professor körande, han är på jakt efter en magisk artefakt som har med legenden att göra. Han hittar prylen och tar den med sig hem, men folk tror att han bara luras. Prylen är så pass viktig att den hamnar i nyheterna.

Hittas döda och uttorkade

Därefter hoppar vi i tiden, och det är fjorton, eller om det nu var femton, år senare. Professorn går omkring och ser trött och sliten ut. Folk blir besatta av en demon. Två poliser försöker lösa fallen med alla personer som hittas döda och uttorkade. Folk dör till höger och vänster.

En ung munk som avgett tysthetslöfte dyker upp och hänger på professorn i jakten på demonen. Munken råkar prata av misstag. Professorn köper ett par vita gymnastikskor till munken. Munken blir kompis med en tjej som nog är ett spöke. Han vill ge henne sina skor, men hon hittar ett par skor vid en soptunna. De har rätt storlek. En elak demonflicka dyker upp. Hon sniffar med näsan och har ett brett, obehagligt leende. Ibland öppnas hennes kind och ett öga tittar fram. Fler människor dör, folk blir besatta av demonen, och sedan blir det demonfajt innan det slutar.

Förvirringen var total

The 8th Night varar två timmar, men den känns som åtta timmar. Jag satt mest och undrade vad det var jag tittade på. Förvirringen var total. Det är möjligt att jag hade kunnat hänga med i handlingen om jag verkligen koncentrerat mig, men det här var så tråkigt att jag tänkte på annat. Jag var nära att stänga av flera gånger under den första timmen.

Ett dolt öga tittar ut på kroppen

Men det är en rätt snygg film. Det är många datoranimeringar, men en del effekter är lite innovativa. Hud spricker upp lite varstans på kroppen och ett dolt öga tittar ut. I en kort scen fylls hela bakgrunden med ögon. Otäckt och spännande är det förstås inte. Filmen är indelad i kapitel. Det sista kapitlet heter Den åttonde dagen. De glömde visst bort att filmen heter Den åttonde natten. Fast det är natt i det sista kapitlet.

Som vi brukar säga här på JPS Media-redaktionen: en film behöver inte vara bra, eller ens intressant, bara för att den är på ett språk man inte förstår.

Skriven 2021-07-05

print

Våra samarbetspartners