MORTAL KOMBAT – fejkblod sprutar som gejsrar, men mest av allt dödas spänningen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Simon McQuoid
Skådespelare: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson, Joe Taslim, Mehcad Brooks
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 110 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Nästan trettio år har gått sedan Hollywood först gjorde film av det gamla spelet Mortal Kombat, en film som lanserade Paul W.S. Andersons karriär, som sedan dess varit fullsmockad med “sågade men lönande” filmer med massor av CGI-röra. Och ja, denne Anderson blev ofta förväxlad med två andra Andersons – Paul Anderson och Wes Anderson – båda två mycket mer framgångsrika och finkulturella. Men … Visst vore det kul att se Wes Anderson göra en Mortal Kombat-film?

När en franchise körs i botten brukar det leda till en reboot, och nu är det dags för Mortal Kombat anno 2021.

Han är den utvalde

I huvudrollen som Cole Young syns den brittisk-kinesiske modellen, stuntmannen och skådespelaren Lewis Tan – känd bland annat som Shatterstar in Deadpool 2. Han är utan konkurrens den bäste Cole Young någonsin.

Cole Young är en ny karaktär i Mortal Kombat-världen. Det dyker upp gott om gamla favoriter i filmen men först på slutet ska det letas efter Johnny Cage.

Cole Young tror att han är en vanlig MMA-fighter, men det visar sig att han är Den Utvalde som ska rädda universum.

Fejkblod sprutar som små gejsrar

Skaparna bakom Mortal Kombat– filmen verkar tro att det är obligatoriskt med en lång träna-och-preppa sekvens mitt i historien. Seriöst? Efter en timmes spel – skulle du vilja ha en lektion i hur du spelar? Ja, en hel del karaktärer dödas, fejkblod sprutar som små gejsrar, men mest av allt dödas spänningen mycket effektivt, liksom allt momentum framåt.

En videospelsfilm som är lika lång som Judas and the Black Messiah. Hur tänkte man?

Inflation i rädda universum-stories

Det finns stora skillnader mellan manusförfattande för film och manusförfattande för spel – som ställer helt olika krav. Man har inte riktigt lyckats göra detta till en film, och hur kul är det att titta på gamla spelkaraktärer som man inte kan få att hoppa runt när man vill?

Dessutom; under de senaste trettio åren har det gått inflation i rädda universum-stories. Bland annat från MCU. Berättade med större nyansrikedom, större actionspektakel, större humorkapital och större bravur.

Nostalgin infinner sig inte

En två timmar lång spelfilm där man inte får spela är långt ifrån optimal – men liksom i fallet Röjar-Ralf tycks man här bädda för en uppföljare. Nostalgin som Paul W.S. Andersons originalfilm från 1995 väcker infinner sig inte här.

Skriven 2021-07-02

print

Våra samarbetspartners