VÄRLDEN ÄR DIN – tillräckligt stilmedveten, over the top och politiskt inkorrekt för en fan av Ritchie och Tarantino

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le monde est á toi (The World Is Yours)
Regi: Romain Gavras
Skådespelare: Karim Leklou, Isabelle Adjani, Vincent Cassel, Oulaya Amamra, Francois Demiens
Land: Frankrike
År: 2018
Genre: Brott, Komedi
Längd: 102 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Fransoserna är inte sällan bra på komedi av alla de slag, och gärna då av en sort där kul tjafsande och snacksalighet står i centrum. Men de är bra på det hårdkokta också. Och så kan man förstås blanda dessa båda ytterligheter också. Som man gjort i Världen är din. Men icke oävet resultat, bör tilläggas. Det här är nämligen en ganska skön, knäpp historia som man inte sällan ser med ett förnöjt leende på läpparna.

Smågangstern Fares är trött på det mesta. På sitt jobb som knarkhandlare längst ner i hierarkin, på sin bindgalne boss, på sin dominerande morsa Dany och på att att inte komma vidare i livet.

Dessutom suktar han utan framgång efter garvade golddiggern och snyggingen Lamya. Fast egentligen kräver den lönnfete småhandlaren inte mycket. Om han bara kunde bli representant och distributör för isglassen Mr. Freeze i Nordafrika hade det mesta varit tipptopp, livet hade kunnat bli så mycket bättre då.

Mamma har spelat bort besparingarna

Men för att så ska bli fallet krävs pengar. Mycket pengar. 80.000 euro för att vara exakt, men eftersom skumma mamma Danny spelat bort sonens alla besparingar blir det till att anta erbjudandet att åka till Benidorm och hämta hem ett stort parti droger från en lika odräglig som opålitlig brittisk gangster.

Som förväntat blir Fares lurad av gangstern. Han tar helt enkelt emot pengarna handen utan att leverera drogerna. Det är således mer uppenbart än någonsin att Fares inte bara är godtrogen, han är en kass skurk också.

Amatörmässiga kollegor i släptåg

Men det är förstås som sig bör också i detta usla läge saker blir komplicerade. Fares, som utöver Lamya även har konspirationstokige polaren Henri och några gatusmarta, men egentligen lika amatörmässiga kollegor i släptåg tjatar och får honom till slut att kalla in kavalleriet, det vill säga självaste mamma Danny. Mamma brukar liksom behövas för att fixa biffen när saker och ting kör ihop sig.

Tydligt råbarkat och grovkornigt

Titeln Världen är din syftar förstås på Brian DePalmas oförglömliga klassiker Scarface, men tonen och stilen skvallrar mest om Guy Ritchies och Quentin Tarantinos tidiga verk. Det hela ter sig dock åtminstone tidvis både softare och mindre våldsamt än de engelskspråkiga kollegornas alster. Visst, det råbarkade och grovkorniga är inte sällan tydligt. men det är inte ofta man stöter på en så mjuk, känslig man som Fares i deras alster.

Fast med detta sagt; det är ändå lätt att inbilla sig att fans av ovannämnda manliga auteurer utan problem skulle svälja det som serveras i Världen är din. Denna skapelse är nämligen utan tvekan tillräckligt stilmedveten, edgy, over the top och politiskt inkorrekt för det.

Skriven 2021-07-07

print

Våra samarbetspartners