FRENCH EXIT – långt ifrån klockren komedi, men det är Michelle Pfeiffer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Azazel Jacobs
Skådespelare: Michelle Pfeiffer, Lucas Hedges, Valerie Mahaffey, Susan Coyne, Imogen Potts
Land: Kanada, Irland, Storbritannien
År: 2020
Genre: Drama, Komedi
Längd: 113 minuter
Format: DVD,
Distributör: Sony Pictures
Betyg: 3

Michelle Pfeiffer gör aldrig en dålig rollprestation och hon är i sitt esse i excentriska French Exit – där hennes rollkaraktär flyttar till Paris med älskad katt och son (i den ordningen).

Sonen spelas av Lucas Hedges, en av sin generations klarast lysande stjärnor. Tidigare filmmorsor har spelats av Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri och Julia Roberts (Ben Is Back).

Lever det goda livet

Filmen räknas som surrealistisk dramakomedi och är baserad på boken French Exit av Patrick DeWitt, som även har skrivit filmens manus.

Frances Price lever det goda livet på Manhattan – tills hennes man trillar av pinn och banken tar rubbet. Närapå barskrapad bestämmer sig änkan för att en liten lägenhet i Paris är lagom billigt och helt rätt – och hon tar sin son och katten med sig. Jo, förresten. Katten råkar vara Frances döde make – reinkarnerad. (Och de andra åtta kattliven då …?)

Tar för sig utan att be om ursäkt

Ett medium och en massa udda karaktärer och original – både i New York och i Paris – blandar sig i leken. Tracy Letts gör förresten rösten till katten. Bara det är smått surrealistiskt.

Filmen är långt ifrån klockren, men det är så klart Michelle Pfeiffer. Klockren alltså. Hon spelar en diva som röker och dricker och tar för sig av livet utan att be om ursäkt – alltså som en mix av Isabelle Huppert (och andra franska divor) på bioduken och Sex and the City tv-blondinen Kim Cattrall – Liverpooltjejen som blev känd som Samantha Jones.

Filmen pendlar mellan fars, slapstick, screwball, Wes Anderson-film, melankoliskt drama och sorgearbete under Paris gråa och regntunga skyar.

Skriven 2021-07-01

print

Våra samarbetspartners