RICK RIORDAN : NEROS TORN – trivsamt, actionpackat och lika fullt med antik lärdom som modern popkultur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Tower of Nero
Förlag: Bonnier Carlsen
Serie: Apollon (del 5)
Översättning: Torun Lidfeldt Bager
Genre: Fantasy, Magisk realism
Antal sidor: 439
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-05-26

Det är synd om människorna. Men det är också fantastiskt lärorikt att vara människa och att försöka göra sitt bästa utan gudomliga superkrafter…

Guden Apollon kraschlandade i mänsklig gestalt i dagens New York, på grund av sin far Zeus gudomliga vrede. Efter serierna om Percy Jackson och Olympens hjältar är det nu tredje gången gillt för Rick Riordan när det gäller att uppdatera grekromerska myter. Givetvis gör allas vår favorithjälte och halvgud Percy Jackson en cameo, liksom Annabeth Chase och hela Percy Jacksons familj, men den här serien är annars helt och hållet Apollons show.

Och det är dags för de nya hjältarna att storslaget intaga scenen för att stoppa en ondskefull återfödd kejsare, den lynnige Nero – som inte spelade fiol medan Rom brann, eftersom fiolen inte var uppfunnen än, men som nu gärna vill se hela världen brinna. Och han tänker börja med att sätta eld på New York med omnejd …

Har ett aktuellt miljöbudskap

Apollons färd för att upptäcka sin mänskliga sida och meningen med att vara människa är en sjusärdeles resa – både i bokstavlig och bildlig bemärkelse. Med på resan är vissa halvblod, söner och döttrar till grekisk-romerska gudar och vanliga människor, ett coolt modernt orakel, och diverse mytologiska väsen. Störst roll i serien spelar Demeters dotter Meg McCaffrey. Det ligger helt i tiden – Demeters krafter behövs verkligen för att rädda hela jordklotet från att bli en upphettad, utbränd och icke-odlingsbar öken. Apollon-serien har ett aktuellt miljöbudskap.

Lika dödlig som en romersk gladiatorfavorit

Om du minns den allra första Percy Jackson-boken så skildrades Demeters barn som vimsiga Flower Power ungar, de var helt ofarliga halvgudar som hade noll koordination och värdelösa stridskunskaper. Ingenting kan vara längre från verkligheten när de gäller att beskriva Demeters dotter Meg McCaffrey. Hon är lika dödlig med sina dubbla kroksablar, en romersk gladiatorfavorit som kräver stor koordinationsförmåga, som med sina fröpåsar. Ve det antika monster som angrips av hennes mordiska jordgubbsodling! Äntligen har Demeter fått upprättelse! För vad kan vara farligare än “Flower Power”? Och utan växter skulle jorden (och hela mänskligheten) gå under …

Befriad från mossig och tråkig mall

Väldigt många berättelser – oavsett genre – handlar om att bilda heterosexuella par. Vanligtvis vita heterosexuella par som ska fortplanta sig (serien Witcher skulle må bra av att stryka allt om parbildning och alla invecklade släktträd och allt snack om gener). Apollon-serien och Neros torn är ett befriande avstick från denna daterade, mossiga och tråkiga gamla mall.

För det första finns det stor diversitet bland karaktärerna. För det andra har HBTQ+ personer positiva huvudroller – främst Nico di Angelo och Will Solace – och det är inte mer än rätt med tanke på Apollons egen bakgrund. Hans stora kärlek i livet, förutom nymfen Daphne som förvandlades till ett lagerträd, var den spartanske prinsen Hyakinthos. Hyacinten skapades förresten till hans minne – det är rätt kul att tänka på att Jesus födelsedag firas med juluppsättningar med den första blomman som skapades för att fira gaykärlek (och denna mytologiska skapelse skedde långt innan Jesus var påtänkt).

En annan agenda än att hitta manlig partner

Sedan är det också roligt att notera andelen singlar som är helt och fullt nöjda med att vara singlar i Rick Riordas myllrande värld. Och andelen kvinnliga singlar som har en annan agenda än att hitta en manlig partner. Meg McCaffreys mål, när striden mot det onda är över, är att odla sin trädgård. Och att rädda världen. (Voltaire skulle ha gillat!) Rachel Dare, Apollons bästa orakel, som har en kick-ass huvudroll i Neros torn, har som mål att studera konst i Paris – när väl världen är räddad från undergång. Och Piper McLean, Afrodites dotter, som innehar en av birollerna i den här boken, hittar en söt och trevlig flickvän …

Alla Afrodites döttrar behöver inte vara hjärtekrossare och megakilltjusare … och Piper inser att hon måste bort från den pressen, att leva upp till Afrodite-ryktet, för att bli lycklig. Reyna får också ett lyckligt slut som singel – tillsammans med Apollons syster Artemis och hennes coola gäng. Evig vänskap och evig ungdom ingår i paketet.

Apollon presenterade Bananarama för Venus

Apollon serien må handla om en fallen gud, men har massor att säga om vad det innebär att vara människa. Serien är dessutom rolig. Apollon skriver värdelösa haikus som inleder varje kapitel och namedroppar gärna alla han känner – både gudar och människor. Som till exempel att det minsann var Apollon som presenterade Bananarama för Venus (romarnas Afrodite) och gav bandet deras bästa hitlåt. I alla fall om man får tro Apollon själv …

Allmänbildande, trivsamt, actionpackat, fullt med trivia och humor och eftertänksamhet … Serien är lika packad med antik lärdom som med modern popkultur. En mycket lyckad mix!

print

Våra samarbetspartners