CROODARNA 2: EN NY TID – färgsprakande animation med tempot uppdrivet till max

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Croods: A New Age
Regi: Joel Crawford
Originalröster: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds, Catherine Keener, Cloris Leachman
Svenska röster: Tommy Nilsson, Frida Sandén, Jesper Adefelt, Göran Gillinger, Susanne Barklund
Premiär: 2021-07-02
Betyg: 3

När jag växte upp i TV:s yngre stenålder var Familjen Flinta en av höjdpunkterna i det begränsade utbudet. Fred och Wilma Flinta var en brygga över generationsklyftan, och vi skrattade i kör åt de dråpliga infallen där vår moderna tid förflyttats till stenåldern.

Groodarna som kom för nio år sedan fick mig att känna lite nostalgi just för Flinta, och jag tyckte det var märkligt att det aldrig kom någon efterföljare vilket numera verkar vara naturens lag.

Står stabilt på egna ben

Nu är den här alltså, Groodarna 2: En ny tid. Med nio års betänketid mellan rullarna skall jag inte dra för stora växlar mellan dem utan nöjer med mig att konstatera att ”tvåan” står stabilt på egna ben. I centrum står fortfarande karaktären “Grabb” som av sina föräldrar får visdomsorden att söka efter “i morgon”, ett något flummigt råd kan tyckas. Grabb träffar Eep en söt stenålderstjej och hennes kufiska familj och vandringen mot det okända börjar.

Tempot uppdrivet till max

Animationen är lyckad och färgsprakande som att simma i akvarellmålningar eller backar bandet till Metro Goldwyn Mayer- rullarna på 40-talet. Tempot är uppdrivet till max. Ja, kanske lite väl forcerat för målgruppen att hänga med i. Groodarna 2: En ny tid är tydligen gjord även i 3D, men den kopia jag såg var den vanliga utgåvan med svenska röster, vilka fungerade genomgående utmärkt.

Skriven 2021-06-30

print

Våra samarbetspartners