THE FOREVER PURGE – en självklart hård dystopisk fantasi oroande för sinnet ur mer än den uppenbara aspekten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Everardo Gout
Skådespelare: Ana de la Reguera, Tenoh Huerta, Josh Lucas, Leven Rambin, Cassidy Freeman
Premiär: 2021-06-30
Betyg: 3

Säga vad man vill, men The Purge-serien fortsätter överraska med nya vinklar på temat om en enda natt om året då vanliga medborgare får skapa sin egen rättvisa och begå vilka bestialiteter som helst under tolv timmar ostraffade. Fast efter 2018 års The First Purge då franchisens skapare och ständige manusförfattare James DeMonaco gick tillbaka till rensningens ursprung trodde nog de flesta att denna dystopiska mardrömssaga var över.

Fast så blev DeMonaco inspirerad. Han såg på USA:s förre totalitärsflirtande koleriker till president och den förödande effekt han haft på det politiska klimatet i USA och fick en ny idé. Man behöver nämligen inte vara särskilt initierad för att dra den slutsatsen.. Antydningarna i The Forever Purge är liksom det mesta i övrigt inte särskilt subtila. En redneck pratar om mexikaner som ”bad hombres”, en stolt indianledare talar om den idiotiska muren som lett till att hans stams mark delats och de mottagliga massorna låter sig villigt hetsas med desinformation och lögner på sociala medier.

Fortsätter våldsamheterna efter slutsignalen

Sedan är själva twisten i högsta grad en produkt av samma sak, och titeln antyder vad det handlar om. Det finns så kallade reningsanhängare och miliser modellerade efter diverse grupper från Proud Boys och nassar till de typiska vapendårarna som vill att The Purge ska vara för evigt. Under parollen rena och rensa väljer de att fortsätta våldsamheterna även efter slutsignalen.

Något det i USA nyetablerade mexikanska paret Adela och Juan och den ranchägande familjen Hardin år erfara den hårdhänta dödliga vägen när det visar sig att folk i deras närhet vänt sig mot dem. De tvingas fly för att rädda livhanken och sätter siktet mot Mexiko eftersom de öppnat gränsen för amerikanska flyktingar med hänsyn till våldsvågen. Men bara i sex timmar. Därefter stängs den.

En sjuk dystopisk fantasi

Det blir en kamp mot klockan, men framförallt mot ständiga attacker och det veritabla inferno de möter överallt. En sekvens i El Pasos storstadsdjungel ter sig både fullständigt kaotisk och obehagligt realistisk. Det är en skildring av ett samhälle där anarkin till synes tagit över och en våldsam revolution inte ter sig otrolig. En sjuk fantasi med over the topelement? Jovisst, men de senaste årens amerikanska utveckling ger trots allt det hela en form av förankring i verkligheten.

Självklart hårt

Samtidigt är The Forever Purge precis som sina föregångare i vanlig ordning förstås en tuff rulle med vissa skräckelement där man inte lägger fingrarna emellan. Ur den brutala aspekten skulle jag till och med vilja säga att den överträffar sin föregångare The First Purge. Det här är självklart hårt om än inte utdraget, välgjort, oväntat varierat och på det hela taget oroande för sinnet ur mer än den mest uppenbara aspekten.

Skriven 2021-07-01

print

Våra samarbetspartners