XTREMO – snyggt iscensatt hård action och träigt, standardiserat drama

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Daniel Benmayor
Skådespelare: Teo Garcia, Óscar Jaenada, Óscar Casas, Andrea Duro, Sergio Peris-Menchete
Land: Spanien
År: 2021-06-13
Genre: Action, Brott, Drama
Längd: 111 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Som trogna läsare vet är jag den första att berömma spanska filmer. Från från dramer av Almodovar och sofistikerade komedier till hårdkokta kriminalhistorier och mysterier till skräckisar brukar spanjorerna sällan svika. I fallet Xtremo tycker jag dock inte riktigt man levererar.

Visst, fotot är snyggt och Barcelona som location utnyttjas fint, men annars är det bästa med Xtremo de hårda actionsekvenserna. Inte minst en ultrabrutal shootout initialt ter sig tjusigt kompromisslös, men i övrigt ter sig det hela inte lika tilltalande.

Skjuter ihjäl varenda kotte

Maximo är en riktig hårding. Han är yrkesmördare som börjat tröttna på sin våldsamma sysselsättning. Han ställer dock upp på att hjälpa sin styvbror Lucero med ett sista jobb. Dessvärre förråder han både Maximo och mördar sin åldrande gangsterboss till far. Samt icke minst skjuter ihjäl varenda kotte från ett konkurrerande gangstersyndikat han skulle få till ett avtal med.

Några år framåt i tiden lever Maximo ett eremitliv i ett generöst tilltaget garage och umgås inte med någon. Inte ens den allt annat än försvarslösa adoptivsystern Maria. Inte förrän den unge småhandlande knarklangaren Leo dyker upp utanför hans tunga metallport, och söker kontakt. Kan det svara så att han söker en fadersgestalt? Förmodligen eftersom hans biologiske far aldrig syns till.

Mycken död i upplösningen

Men hur som helst. Så långt är allt gott och väl, men så strular Leo till det och blir beskylld för att ha snott pengar från sin hårdföre ”arbetsgivare”, och inte alldeles oväntat finns det en koppling till Lucero, så gissa om Leos familj blir offer när denne ska statuera exempel.

Sedan följer hämnden. Maximo tänker inte stillatigande acceptera mord på oskyldiga. Så gissa om det blir en kamp med mycken blodig död i upplösningen.

Hårdför film som inte håller igen

Som säkert allt förstår går det inte att sticka under stol med att actionfanatikern har en hel del att hämta i Xtremo. För precis som nämndes inledningsvis är det här en hårdför film som inte håller igen när det är dag att höja temperaturen. Actionsekvenserna är brutala utan hämningar, och nivån på fantasin när det gäller sätten folk avlivas på går inte av för hackor. Och som sagt, actionsekvenserna är snyggt iscensatta. Så sett ur den aspekten kan Xtremo rekommenderas.

Samtidigt ter sig emellertid själva dramat tämligen träigt, onödigt standardiserat och i avsaknad av finess. Pratscenerna utgör därmed mest nödvändiga transportsträckor till nästa våldsamhet. Lägg därtill att vare sig Teo Garcia eller Óscar Jaenada har någon större karisma i Maximo- respektive Lucerorollen, så förstår ni säkert att icke-harcorefans av hård action icke göre sig besvär.

Skriven 2021-06-14

print

Våra samarbetspartners