MARIE DACKE : TAGGAD ATT LEVA – igelkotten har överlevt i 65 miljoner år, men hotas nu av utrotning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Roos & Tegnér
Foto: Marie Dacke och Jörgen Ström
Genre: Däggdjur
Antal sidor: 136
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-04-06

Robotgräsklippare, bilar och människor är mycket farligare än meteoriter, dinosaurier och sabeltandade tigrar. I alla fall om du råkar vara en igelkott. Igelkottar har överlevt det mesta under miljontals år, men nu är de hotade …

Dock, allt är inte hopplöst och du som läsare kan göra stor och livsviktig skillnad genom små, roliga och enkla saker … ! Allt enligt den här nya igelkottsboken och igelkotten är fortfarande i allra högsta grad Taggad att leva!

Igelkottar och deras förfäder tillhör de äldsta däggdjuren. Igelkottar existerade redan för 65 miljoner år sedan – och de överlevde dinosaurierna och det senaste massutdöendet.

Halv miljon dör på vägarna varje år

Varken rovdinosaurier eller sabeltandade tigrar eller en gigantisk meteorit var något hot mot igelkottarna. Det här var innan bekämpningsmedel, bilar och robotgräsklippare uppfanns. Nu är igelkotten hotad. Bara i Tyskland dör en halv miljon igelkottar på vägarna varje år. Hur många igelkottar som skadas och dödas av robotgräsklippare är ännu okänt. En majoritet av igelkottarna dör innan de uppnår två års ålder – medan en igelkott som lever i lugn och ro lätt kan bli tio år.

I Sverige blev igelkotten listad som “nära hotad” år 2020.

Taggar kan boka tandvärk – inte

Igelkottar är nyttiga djur som hjälper odlare att lyckas i kampen mot skadedjur – och de har ofta varit omtyckta djur som figurerar i många olika sagor och i folktro.

Igelkottar är lyckobringare. Deras taggar kan bota tandvärk enligt gammal folktro (något vi inte tror på längre). En igelkott i ladan bringar tur med sig och gårdstomten får sällskap! (Visst vore det roligt om det vore sant?) Att döda igelkottar innebär otur! (Med tanke på att arternas mångfald minskar … är detta förmodligen sant.)

Svårt se skillnad på pojk- och flickigelkottar

Den mest kända igelkottsagan är Sagan om haren och igelkotten som finns i Bröderna Grimms sagosamling. En snabb och mallig hare blir överlistad av herr och fru igelkott – för haren ser de två igelkottarna exakt likadana ut och han kan inte förstå hur igelkotten plötsligt kan vara före honom i racet.

… Detta är en saga med viss verklighetsförankring: även i verkligheten är det mycket svårt att se skillnad på pojk-och-flickigelkottar. Och vem som är vem är inte direkt något man har lust att undersöka närmare, med tanke på hur stickiga alla igelkottar är. Huvudsaken är att igelkottarna själva har koll.

Färre igelkottar innebär färre fiender till mördarsniglar

Igelkottar är inte bara charmiga lyckodjur – de är också skadedjursbekämpare av stora mått. Alla som har köksträdgård eller kolonilott eller känner någon som har trädgård har säkert hört talas om snigelinvasionen och de fruktade mördarsniglarna. De är motsatsen till utrotningshotade – de ökar i antal hur snabbt som helst och har spridit sig i snabb snigelfart från Spanien och hit till Norden. Färre igelkottar innebär färre naturliga fiender. Och naturliga fiender är det bästa bekämpningsmedel som finns mot trädgårdens marodörer.

Undvik robotgräsklippare

Den här boken ger massor av bra tips på hur man ser till att världen blir mer igelkottsvänlig. Det är lätt, roligt och dessutom tidsbesparande att följa tipsen. Dessutom finns massor av fakta om igelkottar och deras historia -både naturhistoria och kulturell historia.

Och om du har en egen plätt … undvik robotgräsklippare och ha, för att citera trädgårdsprofilen och författaren Gunnel Carlsson (Go’kväll, Gröna Rum), “en lurvig trädgård”. Igelkottarna kommer att tacka dig. Och inte sniglarna.

print

Våra samarbetspartners