THE CONJURING: THE DEVIL MADE ME DO IT – som helhet en välgjord och effektivt berättad skräckis

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Michael Chavez
Skådespelare: Patrick Wilson, Vera Farmiga, Ruairi O´ Connor, Sarah Catherine Hook, Julian Hilliard
Premiär: 2021-06-04
Betyg: 3

När Exorcisten kom för 47 år sedan blev den inte bara ett filmtestamente för Max Von Sydow den grundade också en hel genre – på gott och ont.

Hollywood letade fram kåkar som Gud hade glömt och ockult relaterade händelser på löpande band, och filmerna duggade tätt under ett antal år för att till slut som alla andra genrer få bäst före datum.

Demon tog gestalt i pojkes själ

Till de bättre och som tillika överlevt är The Conjuring-serien som fortfarande snurrar på med The Devil Made Me Do It, och som sig bör med spökjägarna Ed och Lorraine Warren i fokus.

Demonen som tidigare tog gestalt i en ung pojkes själ har nu bytt skepnad och gjort en annan ung oskyldig man till mördare. Försvaret har av förklarliga skäl svårt att sälja motivet att en demon tagit över mannens kropp och paret Warren får än en gång bege sig ut på spökjakt.

Lever upp till föregångarna

Regissören Michael Chaves drar kanske någon växel för mycket på effekterna, men som helhet är det en välgjord och effektivt berättad skräckis som lever upp till föregångarna. Har man så också ett öppet sinne för det ockulta kan man till och med notera utan att dra på munnen att allt fortfarande sägs ha en verklighetsförankring. Ett måste för genrens fanbärare med andra ord.

Skriven 2021-06-03

print

Våra samarbetspartners