KHORSHID (SUN CHILDREN) – sevärt om gatubarns kamp för överlevnad och människovärde

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Khorshid
Engelsk titel: Sun Children
Regi: Majid Majidi
Skådespelare: Roohollah Zamani, Ali Nassirian, Javad Ezati, Tannaz Tabatabael, Mohammad Mahdi Mousavifar
Premiär: 2021-06-04
Betyg: 4

Äras den som äras bör. Det är bara att glädjas över att Sun Children tillägnas all världens barnarbetare som i dessa dystra tider säkert behöver mer än en 8 timmars arbetsdag för att fylla sin kvot.

Majid Majidi har signerat en stark och gripande film om fyra gatubarns kamp för överlevnad och människovärde i en kall och egoistisk miljö.

Kämpar för att rädda familjespillrorna

I centrum står 12-årige Ali (Rooholliah Zamani), som tillsammans med sina tre vänner kämpar för att rädda spillrorna av sina familjer. När han som genom ett under får chansen att gräva fram en stor skatt ser han möjligheten att radikalt förändra situationen både för sig själv och sina närmaste.

Det visar sig att vägen mot något bättre inte bara blir en dans på rosor utan också kantas av många törnen. Ali och hans vänner måste börja gå i en skola för gatubarn, och nu får Ali den hårda vägen lära sig vad konsekvenserna av vägval vill säga.

From förhoppning om framtid i dur

Filmen börjar kanske lite splittrat innan den kopplar greppet om åskådaren, men scen efter scen vinner den i längden. Samtidigt lyser skådespelarna, och då inte minst Zamani genom duken.

Även om filmens tema går i moll finns här ändå en from förhoppning om en framtid i dur i botten. Det finns fortfarande människor som bryr sig även om de börjar bli en bristvara.. En högst sevärd film som lever sitt eget liv i minnet långt efter ridåfall.

Skriven 2021-06-03

print

Våra samarbetspartners