THE LONG AND WINDING ROAD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Min kompis Jarda skrev till mig för några dagar sedan ”…Antalet personer som jag kan lita på till hundra procent, har avsevärt decimerats. Nyligen döda: Ivan, Sváťa, Karel, Jan, Táňa, Jan… Snart finns det ingenstans jag kan vända mig till.”

I samma veva fick jag veta att en av mina samarbetspartners har avlidit. Han var född på samma datum som jag, fast två år tidigare. Dessutom hade vi båda både simning och vattenpolo gemensamt, inte bara som åskådare, utan även som aktiva utövare. Jag pratar om K. Arne Blom.

K. Arne föddes i Nässjö och vi träffades i mitt och min familjs hus i Jönköping 1987. Anledningen var att han hört talas om ett filmmanus som jag skrev för Jørgen Hinsch och Det Danske Filmstudie i Charlottenlund, där Jørgen var en i filmbranschen inflytelserik verkställande direktör.

År 1983 bjöds jag av Jørgen till en underbar dansk frokost, eftersom han ville att jag skulle skriva ett manus åt Det Danske Filmstudie. Jag berättade att jag redan jobbade på ett manus som jag på eget bevåg påbörjade tre år tidigare.
Jørgen lyssnade uppmärksamt och sade att mitt manus, som jag kallade Mördarna, påminner honom lite grann om en blandning mellan Joseph Conrads Heart of Darkness och Christopher Isherwoods A Meeting by the River Omöjligt var det inte, jag var bekant med båda böckerna och inte minst A Meeting by the River tillhörde mina favoritböcker.

Vid samma tillfälle bjöd Jørgen mig till en aftensmad där jag skulle berätta mer om Mördarna. När vi träffades några dagar senare, hade jag med mig ett hundratal fotografier som beledsagade mitt manus, från en dansk villaförort till Thailand och Burma. Fotografierna var tagna av mig och Kerstin Sandström på plats och ställe under en flera veckors lång research.
Jørgen sade att detta visserligen blir Danmarks dyraste film, men att den måste göras. Han påbörjade arbetet med finansieringen och under tiden flyttade jag till Jönköping där jag fick mitt första och snart därefter även mitt andra barn och där min inkomst var visserligen betydlig kargare, men till synes mera säker än i den danska filmbranschen.

Ryktet om mitt manus var levande och nådde även K. Arne Blom. Han undrade om vi skulle skriva en roman på manuset tillsammans. Det hade jag ingenting emot och han tog med sig mitt material, och någon månad senare fick jag en tjock bunt papper med ordinarie post. Jag läste igenom K. Arnes version, skrev en hel del kommentarer och förslag på ändringar, packade allt i ett nytt paket och skickade det till Karl Arne.
Sedan kom återigen livet emellan och jag hade mycket annat att tänka på än denna berättelse.

Det är inte helt omöjligt att man bland K. Arne Bloms efterlämnade papper finner en tjock lunta betitlad Mördarna, även om det inte är omöjligt att K. Arne bytte titeln. Huvudpersonerna i Mördarna är i alla fall Otto Wolf, en medicinstuderande från Köpenhamn och Chaveechaleem, en prostituerad ung kvinna från Thailand. Handlingen utspelar sig som sagt i Köpenhamn, Thailand och Burma. Är den värd att ges ut som en postum K. Arne Blom-roman, så inte mig emot.

Klicka här för köp av och information om artikelförfattaren Vladimir Oravskys böcker

© Vladimir Oravsky

Skriven 2021-05-18

print

Våra samarbetspartners