KOMMISSARIE WINTER SAMLINGSBOX – det ska vara en Winter i sommar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Trygve Allister Diesen (Vänaste land)
Regi: Emiliano Goessens (Rum nummer 10)
Regi: Molly Hartlieb (Nästan död man)
Regi: Emiliano Goessens (Den sista vintern)
Skådespelare: Magnus Krepper, Peter Andersson, Amanda Ooms, Sharon Dyall, Jens Hultén, Tide Kamijo, Delie Kamijo, Victor Trädgårdh, Stig Engström, Sanna Krepper
Land: Sverige
År: 2010
Genre: Brott, Thriller
Längd:
Format: DVD
Distributör: Majeng Media

Kommissarie Winter hör till de bästa och mest framgångsrika svenska deckarserierna – detta gäller både bokserien och den filmatiserade TV-serien. Kommissarie Winters bokdebut av Åke Edwardson prisades som årets bästa deckare och filmdebuten på SVT sågs av 1,7 miljoner. Alltså, ungefär var femte invånare i Sverige. Sedan dess har skaran som bekantat sig med Erik Winter växt. Och Åke Edwardson har fortsatt att utvidga sitt litterära universum.

Kommissarie Winter är nu aktuell i en ny fin DVD-box med fyra böcker filmatiserade på var sin skiva: Vänaste land, Rum nummer tio, Nästan död man och Den sista vintern.

Åke Edwardson har ett förflutet som journalist och lärare på journalisthögskolan, vilket märks. Han knyter an till verkliga miljöer, ofta i Göteborgstrakten, och verkliga aktuella frågeställningar i sina verk.

Trio mördad i förorten

I Vänaste land är det sommar och sol – och alla njuter av goa, glada Göteborg, förutom Winter. Tre män hittas mördade i en förort till Göteborg, Winter får fallet på sitt bord och möts av kompakt tystnad och fientlighet vart han än vänder sig. Mannen som hittat den mördade trion verkar misstänkt, eller uppför sig i alla fall misstänkt. Ett vittne på cykel kan ha sett något eller veta något – om nu Winter får tag på honom … Vem är den mystiske cyklisten och har han något med fallet att göra? Ännu ett mord inträffar och tystnaden i förorten är lika kompakt och tryckande som sommarhettan.
Ingen svalka för Winter i det här fallet.

Mystiskt försvinnande från hotellrum

I Rum nummer tio har det hunnit bli höst i Göteborg. Ett mord på ett hotellrum kan kopplas till ett mystiskt försvinnande från just samma hotellrum, rum nummer tio, arton år tidigare. Mörka hemligheter ruvar bakom de gräsliga tapeterna i detta The Shining– inspirerade mysterium (kusliga och ödsliga hotell är alltid obehagliga), och Winter får fullt upp med ett cold case som verkar allt hetare …

Mord på alldagliga män

Nästan död man inleds med att en bil hittas övergiven på Älvsborgsbron – med skotthål i fönstret. Ingen förare eller passagerare finns i bilen. Vad har hänt? Och varför? Detta mysterium visar sig bara bli upptakten till en rad mord på “vanliga alldagliga män” runtom i Göteborg. Fallet visar sig ha kopplingar till ett cold case där en flicka försvann från ett kollo på Brännö för trettiofem år sedan. Hon hittades aldrig. Klockan tickar och Winter måste söka sambanden och lösa mysteriet innan ännu fler mord inträffar …

Winter kan inte drunkna i sin pool

I Den sista vintern har det hunnit bli vinter. Både i Göteborg och för Erik Winter själv. Märkliga mord som kan ha en koppling till varandra visar sig ha spår som leder till Winters andra hem som ligger på Costa del Sol …

Alla som läste denna bok när den kom ut i “hardback” minns att en “ny version” eller rättare sagt en version med ett nytt tillägg kom ut lagom till pocketutgåvan. Winter kan inte drunkna helt prosaiskt i sin egen swimmingpool på Costa del Sol.

Sherlock Holmes fick åtminstone äran att försvinna i de majestätiska Reichenbachfallen i Schweiz – innan han gjorde comeback i nya deckaräventyr.
Vilket även Erik Winter gjorde – i två romaner.

Även en mästare på att skriva noveller

Winter figurerar även i en hel hög noveller (liksom Sherlock Holmes – de flesta av äventyren är faktiskt noveller). Åke Edwardson är värd att uppmärksamma som en mästare på att skriva bra noveller – ett format som idag är sorgligt försummat. Deckaräventyr i allmänhet blir oftast allt tjockare, utan att ha mer innehåll, och det kokas mycket soppa på små spik.

Winter i Fanny och Alexander

Kommissarie Winter är, liksom Beck och Hamilton, en av de få svenska protagonister i deckare och thrillers som spelats av mer än en person. I början gestaltades Erik Winter av Johan Gry, som jag senast såg live i den utmärkta Eva Bergman-uppsättningen av Fanny och Alexander på Göteborgs Stadsteater. Han var mycket bra, liksom hela ensemblen. Viva Göteborg! Både för deckare och teater! Det här var alltså på den tiden när man fortfarande packade in sig på teatrarna, speciellt under vintern och kring jul, då det vimlade av bra premiärer.

Krepper som klippt och skuren

Sedan tog Magnus Krepper över rollen som Erik Winter, och det är Krepper som figurerar i alla de fyra filmerna i denna DVD-samling. Magnus Krepper är också bra i rollen som fundersam deckare och verkar vara som klippt och skuren för genren. Lite mer fysiskt lik Winter i böckerna och med en övertygande deckarstil. Winter är – och ska vara lite som Göteborgs svar på Kommissarie Morse – en ensam och melankolisk utredare som tar plikten på stort allvar. Personlig lycka står inte högt upp på dagordningen, och när deckaren någon gång lyckas ha lite tur på det personliga planet så glider turen snart undan igen …

Massor av fina svenska skådespelare dyker upp både i huvudroller och biroller. Bland annat Amanda Ooms som Amanda Winter.

Skriven 2021-05-12

Extramaterial består av bakom kulisserna-filmer med Magnus “Winter” Krepper. Extra roligt för alla fans av Åke Edwardson i synnerhet och Göteborgsdeckare i allmänhet.

print

Våra samarbetspartners