CHEAP TRICK : IN ANOTHER WORLD (BMG) – ett högst respektabelt styrkebesked från classic rockveteranerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Fyrtioåtta år in i karriären finns det alltjämt inget som kan stoppa Cheap Trick. Bandet tycks vara slitstarkare än de flesta, och har överlevt alla trender trots en del kännbara kommersiella dalar bland givna höjdpunkter som genombrottet och tillika liveskivan At Budokan med odödliga hiten I Want You to Want Me och dåtida comebackalbumet Lap of Luxury med enda USA-ettan The Flame.

In Another World är kvartettens tjugonde fullängdare, tro det den som vill. Och vad ska man säga med än att det är lätt att känna sig hemma på ett sådär tryggt och välbekant sätt, och det är inte bara för att producenten Julian Raymond (Glen Campbell, Fleetwood Mac) för sjätte gången i rad har rattat in ljudet, utan för att combon i egenskap av så kallat classic rockband alltid haft ett småruffigt, new wave-aktigt drag.

Tvingades samarbeta med demonproducent

Med några få undantag då. 80-talets dipperiod tvingade bandet att foga sig och samarbeta med dåvarande demonproducenten Richie Zito, mannen bakom storsäljare med Cher, Bad English, Heart, Poison med flera. Resultatet av dessa sessioner stavades ovannämnda Lap of Luxury och dess uppföljare Busted, två givna Cheap Trickfavoriter i min bok, men i längden blev det än mer uppenbart att detta mer slickade sound inte var Illinois-bandets kopp av te.

Uppspelt somrig förstasingel

Så här är vi då nu. Vi befinner oss på mammas (Cheap Trick)gata igen, och det hela låter ungefär som förväntat gediget jämnt med väl valda toppar, typ uppspelta somriga förstasingeln The Summer Looks Good on You och likartade Quit Waking Me Up. Eller för den delen titellåten, en snygg ballad, ett givet favoritspår och en önskan om en bättre värld. Allt på en och samma gång.

Garagerockande, punkdoftande och röjigt

John Lennon hade säkert både varit stolt över sättet han influerat amerikanerna på och deras cover på hans Gimme Some Truth. Särskilt som lyriken kanske är mer relevant än någonsin i dessa dagar av lögner och idiotiska konspirationsteorier.

För säkerhets skull görs för övrigt titelspåret även i en garagerockande version mot slutet, och mer av samma vara bjuds man även på i lätt punkdoftande Here´s Looking at You och röjiga The Party.

Har aldrig kompromissat

Så när allt kommer omkring är det mesta som det ska vara i Cheap Tricklägret så här anno 2021. Det här är ett band som på gott och ont – mest på gott – sällan eller aldrig kompromissat, något detta album utgör ett högst respektabelt styrkebesked på.

Skriven 2021-05-17

print

Våra samarbetspartners