EVANESCENCE, okänd spelplats och ort, USA den 13 maj 2021 – Amy Lees röst och sångerna från succédebuten tillhörde de självklara topparna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Streamad konsert

Evanescence har aldrig varit särskilt produktiva. Blott fyra, album har det blivit sedan den megasäljande debuten Fallen såg dagens ljus 2003. Det senaste Synthesis var dessutom en omarbetning av gammalt material. Men säljer man 17 miljoner exemplar av sin första skiva behöver man väl i ärlighetens namn inte stressa fram nytt material. Särskilt som verket ifråga faktiskt ter sig som ett mästerverk i sin genre. Framtiden är säkrad för evigt, helt enkelt.

Men ändå, det går inte att komma ifrån att nya albumet The Bitter Truth – det första med nytt material på ett helt decennium – var efterlängtat. Att det sedan visade sig vara en mindre besvikelse är en helt annan sak.

Ingen ultimat erfarenhet

Det är i det ljuset man ska se denna streamade konsert. För visst sjutton har bandet varit saknat. Det kändes exalterande att se dem live. Även om det var via streaming. På samma gång blev väl erfarenheten i ärlighetens namn inte ultimat när hela nio av de tolv framförda numren hämtades från The Bitter Truth.

Utgjorde de självklara topparna

Därmed inte sagt att de nya sångerna är usla, ljuspunkterna finns där utan tvekan. Men på det hela taget bekräftades klasskillnaden mellan då och nu på detta knappt timslånga gig, som introducerades av kvällens konferencier, självaste Alice Cooper. debutsingeln Bring Me to Life, hörd på ljudbandet till Marvel-filmen Daredevil och Going Under var de enda sångerna som hämtats från Fallen, och de utgjorde givetvis de självklara topparna.

Den känsliga konstnären med den stora rösten

Sångerskan Amy Lee och medgrundaren och tillika gitarristen Ben Moody var ett starkt låtskrivarteam, som fick varenda sång att låta som en (symphonic-/gothic) metalhit, men när den sistnämnde hoppade av tåget redan medan Fallen gjorde sitt segertåg var det en viktig bit som tappades bort. Enkelt uttryck om man ska hårdra det var Moody redan då en driven hitmakare medan Lee var den känsliga konstnären, med den stora rösten, och denna lysande kombination utgjorde dessvärre också oundvikligen en källa till kreativa meningsskiljaktigheter.

Men som sagt; därmed inte sagt att det inte finns sånger från det nya verket som lyser. Denna afton stod tveklöst sådant som Wasted on You, Better Without You och fina halvballaden Part of Me ut i positiv bemärkelse.

Har alltjämt outnyttjad potential

Å andra sidan visade snåriga Take Cover och Blind Belief på det motsatta, medan andra sånger vid en jämförelse med det bästa bandet åstadkommit framstod som tämligen jämntjocka. Synd, får man väl säga. För Evanescence är alltjämt ett band med outnyttjad potential, och Amy Lee har alltjämt en röst som få andra.

Hopp om Europaturné med Within Temptation

Men hur som helst, combon från Little Rock är välkommen tillbaka. Med nästa gig med dem är förhoppningsvis live. Det är bara att hålla tummarna för att den där uppskjutna gemensamma Europaturnén med Within Temptation realiseras vad det lider.

Skriven 2021-05-16

print

Våra samarbetspartners