[STUDIO GHIBLI] POMPOKO – mårdhundar hotas av människor i Japans Oscarsbidrag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Hesei tanuki gassen ponpoko (Pom Poko)
Regi: Isao Takahata
Originalröster: Shincho Kokontei, Makoto Nonomura, Yuriko Ishida, Norihei Miki, Nijiko Kiyokawa
Land: Japan
År: 1994
Genre: Animerat, Komedi, Drama
Längd: 119 minuter
Format: Blu-Ray
Distributör: TriArt Film
Betyg: 4

Mårdhundarnas värld är hotad! Människorna bygger nya flådiga förorter till Tokyo, berg urholkas och dalar fylls igen och miljön förstörs … Mårdhundarna har ditintills sett människorna som någon slags djur, ungefär som de själva … för ditintills har alla människor som de känner varit jordbrukare som bidragit till mårdhundarnas överflöd av mat… Nu verkar människorna snarare vara gudar. Ingen annan än en gud kan väl utplåna ett berg?

Mårdhundarna kommer fram till olika sätt för att överleva. En militant falang bedriver gerillakrig – strunt samma om några människor dör på kuppen! Så småningom går alla i den militanta gruppen hädan. Våld föder våld och det är ingen väg framåt.

En buddistisk falang kör den meditativa gruppdanstaktiken, och så småningom seglar de alla till Nirvana i ett gyllene skepp (i verkligheten ligger de överkörda på en motorväg).

En falang som lärt sig den uråldriga konsten transformation, något som mårdhundar, rävar och katter behärskar, enligt japansk mytologi – väljer att förvandla sig till människor.

Mårdar förstör miljön för andra djur

Så småningom blir dessa mårdhundar som människor och lever som människor … Det finns till och med de före detta mårdhundar som så småningom blir byggherrar och exploatörer som fortsätter att förstöra miljön för andra djur … De har helt tappat kontakten med gräsrötterna (eller med tassarna).

Filmens berättare, en sympatisk ung mårdhund som kan transformera, lever som kontorsarbetare och är gravt beroende av energidrycker. Det dagliga slitet och det dagliga pendlandet tär. Efter ett tag inser han att det egentligen är ett helvete att vara människa – människorna har inte bara förstört djurens miljö, utan även sin egen … Kanske är de lyckligaste mårdhundarna de som bara lever för dagen, utan filosofi, utan att ha en plan …?

Var Japans Oscarsbidrag

När protagonisten sliter av sig kostym och slips och springer mot sin barndomsvän – som aldrig lärt sig transformationens uråldriga konst – förvandlas han återigen till en glad, bekymmerslös festande mårdhund, som har party med andra mårdhundar. Mitt på en golfbana.

Isao Takahata står för både manus och regi, filmen har kammat hem flera fina priser, och filmen var Japans Oscarsbidrag till kategorin “Bästa internationella film” 1994. Ja, japanerna skickade en tecknad film – inte en spelfilm! PomPokovar också årets mest framgångsrika film alla kategorier när det gäller japansk box office-statistik.

Tre olika animationsstilar

En hel del humor är typiskt japansk – som driften med olika gamla kejsardynastier. Den centrala problemställningen är dock internationell.
Visst är det tänkvärt hur fort det går att förstöra miljöer och ekosystem som tagit årtusenden att utveckla till perfektion.

Filmen växlar mellan tre olika animationsstilar – den helt realistiska stilen, där mårdhundarna springer runt på alla fyra och är fotorealistiskt tecknade – stilen ser ut som något taget från Mitt i Naturen och är imponerande i sin skönhet och exakthet. Varenda blomblad känns autentiskt. Så tecknas mårdhundarna när någon människa ser dem …

Används för att få fram kontraster

Sedan finns också två olika komiska stilar där mårdhundarna stiliserats i olika grad och antropomorfiserats, de går runt på två ben och har olika typer av kläder på sig. Dels den vanliga Studio Ghibli-animestilen och dels en extra stiliserad chibistil. När det gäller klädval uppvisar mårdhundarna hela registret. En del mårdhundar gillar att klä sig som sumobrottare, några föredrar Sailor Moon stilen, medan andra kör flower power, geisha chic eller samuraj stuket …

Animeringsstilarna används med fördel för att få fram kontraster. I glad chibistil festar mårdhundarna, extremt stiliserade med stora huvuden och glada ögon, på ett gyllene skepp, som seglar mot Nirvana … I den fotorealistiska stilen ligger sedan alla mårdhundarna som “road kill” på en motorväg. I en överlappning mellan stilarna talar sedan en av de fotorealistiska mårdhundarna och suckar att “vi var visst ingen match för människorna …”

Festlig drift med japanska skräckfilmer

I filmen ingår också autentiska mårdhundskonstverk från Edoperioden – då mårdhundar avgudades och tillägnades tempel och avbildades när de transformerade. Idag är mårdhundar mest berömda för att man använder deras päls i exklusiva penslar. Onekligen ett steg tillbaka i konsthistorien.

Isao Takahata har gjort några av de bästa animerade filmerna genom tiderna – det oerhört starka andra världskriget-dramat Eldflugornas grav och det helt realistiska komiska mästerverket Minnen av igårPomPokoär inte lika vass. Men den är hur som helst mycket lång och mycket originell. Bland annat inkluderas en hejdlöst festlig drift med japanska skräckfilmer och gamla japanska spökhistorier!

Hemskast är alla överkörda mårdhundar

Väldigt barnslig animerad film för vuxna – eller väldigt läskig vuxen barnfilm? Det hemskaste är inte besatta demoniska tvillingar eller ansiktslösa kvinnan eller alla dreglande monster, utan alla överkörda mårdhundar … Det är omöjligt att se den här filmen utan att direkt vilja krama ett träd! Eller en kanske en mårdhund … om den inte bits eller förvandlar sig till en besatt skräckfilmsdemon!

Skriven 2021-04-08

Fotnot: Om du sett Star Wars-filmen The Last Jedi där en åldrad Luke Skywalker skapar en illusion på distans tack vare sina mästarkrafter och undrat var den idén kommer ifrån … så undra inte längre. I PomPoko kan de äldsta mästarna inte bara transformera och framkalla mäktiga illusioner på plats … de kan även framkalla gigantiska monsterillusioner på distans. Felet är bara … att människorna inte blir rädda för monsterillusionerna. De tar för givet att det är reklam för en ny temapark.

print

Våra samarbetspartners