FREAKY – high schoolklichéer och grymma mord i komisk slasher och kroppsbytarfilm

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Christopher Landon
Skådespelare: Vince Vaughn, Kathryn Newton, Celeste O´ Connor, Misha Osherovich, Katie Finneran
Land: USA
År: 2020
Genre: Skräck, Thriller, Komedi
Längd: 102 minuter
Format: DVD, Blu-Ray, VOD
Distributör: Universal
Betyg: 1

Amerikanska DC-äventyret Shazam! Den gamla Tom Hanks komedin Big.Vice Versa. Freaky Friday. Jumanji. The Hot Chick. Animeklassikern Your Name. Julkalendern Mirakel

Själar som har hamnat i någon annans kropp har vi sett så många gånger förr, och skräckfilmsregissören Charles Landons kärlek till just filmen Freaky Friday sådde fröet till Freaky – en body swap-komedi i high school miljö som också är en grym slasherfilm.

Dolk med övernaturliga krafter

En blond tonårstjej byter kropp med en åldrande seriemördare … och en massaker på high school elever och high school-klichéer inleds.

Vince Vaughn spelar Barney Garris, känd som the Blissfield butcher. Han använder en dolk med övernaturliga krafter när han knivhugger high schooleleven Millie Kessler som gestaltas av söta Kathryn Newton (Three Billboards Outside Ebbing Missouri, Big Little Lies) … och så inleds processen “byta kroppar med varandra”.

Beter sig allmänt tjejigt och pinsamt

Barney är rätt nöjd med att vakna upp på morgonen och se ut som en oskyldig ung tonårstjej – han kan på så sätt komma åt en rad nya offer. Millie är inte alls nöjd med att vara fast i en åldrande mans kropp – och att dessutom vara efterlyst för flera mord. Hon lyckas i alla fall övertyga sina två bästa vänner att det verkligen är hon som bor i Vince Vaughns biffiga två meter långa kropp … och Vaughn hoppar runt och dansar maskotdansen och skriker “eeew!” och beter sig allmänt tjejigt och pinsamt.

Beter sig verkligen amerikanska tjejer så? Som ett knippe klichéer?

Mördar på grymmast möjliga sätt

Kathryn Newton går under tiden runt med död Terminator-blick och mördar folk på grymmast och blodigast möjliga sätt. Av någon anledning går hen loss på de som tidigare mobbat Millie – egentligen borde ju hen först av allt träffat Millies vänner. Det är ju bästisarna som man träffar först av allt varje dag – hittar du dem inte, så hittar de dig.

Vince Vaughns medelålders kropp får hångla med Millies unge drömkille. Det ser lite pedofilaktigt ut.

Faller pladask i alla fallgropar

Filmen ger sig ut för att driva med high school-klichéer och för att vara queer … men samtidigt så faller filmen pladask i alla fallgropar och snubblar på alla highschool-klichéer. Och obehagligast av allt … filmen verkar ha en väldigt reaktionär syn på icke-binära personer.

Då hjälps det inte att manus och regi är serverat av två gay män. Här har de knallat ut i alltför djupt konservativt vatten.

Skriven 2021-04-29

print

Våra samarbetspartners