TRUDE TEIGE : MORMOR DANSADE I REGNET – grymt och brutalt om andra världskrigets “tysketöser”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Mormor danset i regnet
Förlag: Bazar Förlag
Översättning: Lars Ahlström
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 320
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-04-14

Tre generationer – en mörk hemlighet. Juni har ärvt sina morföräldrars hus och återvänder till ön där hon växte upp. I huset hittar hon en bild av mormor och en tysk soldat, och ett brev som är daterat 1946. Juni börjar nysta i den för henne okända historien och sökandet för henne så småningom till Berlin … och vidare till en liten stad som ligger i den forna ryska zonen.

Tyskland blev som bekant uppdelat i fyra zoner efter kapitulationen – USA, Storbritannien och Frankrike slog ihop sina delar Västtyskland och den ryska delen blev Östtyskland.

En hemlighet med konsekvenser

Juni söker och finner … en grym och brutal historia från andra världskriget.

Mormor dansade i regnet kretsar kring en mörk hemlighet och de konsekvenser det får för en hel familj, i generationer framåt, när det förflutna döljs och förvrids. Det är som ett sår som aldrig läker. Romanen handlar också om hur vidrigt och grymt “tysketöser” behandlades i Norge. Under krigsslutet kunde de ostraffat utsättas för övergrepp. De deporterades eller sattes i arbetsläger och fråntogs sina norska medborgarskap.

Välkänd norsk journalist

Romanen är inspirerad av verkliga livshistorier och berättelser och historiska händelser som utspelat sig i Norge och Tyskland.

Trude Teige är en av Norges mest välkända journalister. Hon har arbetat som politisk reporter, nyhetspresentatör och programledare. Som författare har hon skrivit både deckare och historiska romaner.

print

Våra samarbetspartners