ANDY WEIR : UPPDRAG HAIL MARY – ett episkt rymdmästerverk och en omaka bromance

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Project Hail Mary
Förlag: Bookmark
Översättning: John-Henri Holmberg
Genre: Science Fiction
Antal sidor: 510
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-05-04

En ny Andy Weir är en världssensation i sci-fi kretsar. Weirs tidigare roman The Martian filmatiserades med Matt Damon i huvudrollen – det är filmen där Matt Damon springer runt och bajsar på potatisplantor för att gödsla dem och få mat och överleva ensam kvarglömd i rymden (det är också en av Göran Greiders topp-tio favoriter).

Liksom The Martian kommer även Project Hail Mary att bli film – denna gång med Ryan Gosling som ensam-i-rymden hjälte.

Den ende som kan rädda Tellus

Huvudpersonen Ryland Grace är en klassisk “all American hero”. En gång i tiden var han en framstående forskare. Men efter att ha lagt fram ett akademiskt verk med teorin att liv inte behöver rinnande vatten … så var karriären över. Numera arbetar Ryland som en vanlig NO-lärare på en grundskola i San Fransisco.

Men; det visar sig att Ryland är den ende som kan rädda livet på planeten Tellus från att gå under, när en kommande istid slår till … Hans teorier är precis vad som behövs och hans kunskaper är precis vad som krävs när ett specialist team skickas ut i rymden.

Alla andra är döda

Det är bara det att när teamet ska vakna … är det bara Ryland som vaknar ur den artificiella koman. Alla andra är döda. Dött är också delar av Rylands minne. Han får helt enkelt göra det bästa av situationen, både för att själv överleva ensam i rymden och för att rädda världen.

Ser ut som en geologs våta dröm

En omaka “bromance” uppstår när Ryland träffar en utomjording som är på liknande uppdrag som han själv. Ryland kallar utomjordingen för Rocky … eftersom hen ser ut som en geologs våta dröm. (Hen ser alltså inte ut som en tvättbjörn – Rocky raccoon).

Andy Weir har ännu en gång skapat ett episkt rymdmästerverk – och därtill en vacker vänskapshistoria.

Hail Andy Weir! Kraften är med dig!

print

Våra samarbetspartners