BONG JOON-HO-BOX – högkvalitativ filmtrio av regissören bakom Parasit nu på svensk DVD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Bong Joon-Ho
Land: Korea
Format: Blu-Ray
Distributör: TriArt Film

Barking Dogs Never Bite
Originaltitel: Flandersui gae
Skådespelare: Sung-Jae Lee Bae Doona, Ho-jung Kim, Byun Hee-Bong, Su-hee Go
År: 2000
Genre: Komedi
Längd: 110 minuter

Memories of a Murder
Originaltitel: Salinui chueok
Skådespelare: Kang-ho Song, Kim Sang-kyung, Roe-ha Kim, Jae-ho Song, Byun Hee-Bong
År: 2003
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: 131 minuter

Mother
Originaltitel: Madeo
Skådespelare: Hye-ja Kim, Won Bin, Jin Goo, Je-mun Yun, Sae-byeok Song
År: 2009
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: 129 minuter

Bong Joon-Ho fick en filmisk motsvarighet till Grand Slam på förra årets Oscarsgala med sin senaste film Parasit. För att fira in årets Oscarsgala … missa inte att ladda upp med denna splitternya Bong Joon-ho box, som innehåller hela tre filmer – aldrig tidigare utgivna i Sverige.

Millennieyra – och debut. År 2000 kom Barking Dogs Never Bite. Manus av Bong Joon-ho och Shim Sung-bo, efter Kim Kwang-rims teaterpjäs Come to See Me. En ung college professor utan jobb irriterar sig på alla skällande hundar i grannskapet … och beslutar sig för att kidnappa – eller dog-nappa – dem. Speciellt en liten hund har ett väldigt irriterande skall … Fast det visar sig att professorn först får tag på fel hund, och råkar döda en liten hund som inte ens kan skälla. Det visar sig också att professorn inte är den enda som är ute efter hundar, vaktmästaren äter gärna hundar – även den som professorn av misstag har dödat.

Misstänkt alla hundar försvinner

Bae Doona (som har sagt att filmen innehåller hennes karriärs mest minnesvärda scener) spelar hjältinnan som utreder alla hundförsvinnanden. Hennes karaktär är ett slags allt i allo i byggnaden, och hon tycker att det är misstänkt att alla hundar försvinner. Filmen ligger redan på många filmtidskrifters lista över 2000-talets bästa filmer – liksom Bong Joon-hos nästa film: Memories of Murder (2003).

Omaka par tvingas samarbeta

En seriemördare är i farten och den lokale polismannen Park Doo-man, som inte har någon tidigare erfarenhet av liknande fall, tappar snart fattningen. Brottsplatserna spärras inte av som de ska, de undersöks inte som de ska, bevismaterial tas inte om hand och utrednings- och förhörsmetoder är under all kritik. Dessutom finns ingen hjälp att få från rättsmedicinsk teknik.

Seo Tae-yoon från Seoul kommer för att att hjälpa till med fallet och de båda blir ett omaka par. Men trots att deras arbetsmetoder skiljer sig så mycket åt så är de tvungna att samarbeta. Finns det en lösning? Filmen verkar föra tesen att det inte går att lösa brotten, att galningen kan vara vem som helst … till och med någon i biopubliken, bara “en man med ett vanligt ansikte” som ett ungt vittne formulerar utsagan.

Riktige mördaren avslöjades 2019

Filmen är baserad på Koreas första seriemördare – totalt 14 mord (varav inte alla är med i filmen) och de verkliga händelserna inträffade mellan 1986 och 1991. När filmen släpptes var mördaren fortfarande på fri fot – han avslöjades så sent som 2019 med hjälp av modern DNA-teknik (och satt då redan i fängelse, dömd för mordet på sin svägerska). Omaka “cop couple” har gjorts så många gånger förr – och sedan dess -men Bong Joon-Ho lyckas ändå med sin egen twist. Dessutom har tidsepoken, slutet av 1980-talet i Korea, fångats snyggt och Korea ser betydligt skitigare och mer “gritty” ut än i reklamen.

Flera filmtidskrifter och filmkritiker har Memories of Murder på sin bästa-lista … Och filmälskaren Quentin Tarantino har också filmen bland sina favoriter – på topp-20 listan.

Modern häxa i moderna Korea

Den tredje och nyaste filmen i boxen, Mother (2009), är ännu en mordhistoria – fast denna gång helt påhittad. En änka lever ett fattigt liv med att sälja örter och ge akupunktur. Hon är som en modern häxa i det moderna Korea, och när hennes son blir misstänkt för mordet på en highschool-tjej satsar änkan allt på ett kort för att själv lösa fallet och sätta dit den riktige mördaren … kosta vad det kosta vill.

Svart humor med en extra twist

Fast precis som i den nya amerikanska HBO-satsningen The Undoing så maler hela tiden en fråga i bakgrunden: är sonen verkligen oskyldig? Och kommer änkan med sina undersökningar istället att bevisa att han är skyldig? Filmen skickades till Oscarsgalan för att tävla om en Oscar för “Bästa internationella film” … Hela vägen till vinst gick det ju tio år senare med Parasit.

Det här är en högkvalitativ box med ett par av Bong Joon-hos bästa filmer. Värt att påpeka: Även om det gäller kategorin “internationell prisbelönt film” så är filmerna klart “easy access” – enkla who-dunnits med svart humor och en mörk extra twist. Inte över sig komplicerat alls!

Skriven 2021-04-19

print

Våra samarbetspartners